In cifre, iesim din recesiune. In buzunare, criza continua


Ultimul update: Sambata 19 Mai 2012 02:05
Sursa: ProTv
Data publicarii: Vineri 04 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice
criza economica

Romania are sanse sa iasa din recesiune pana la sfarsitul acestui an, dupa ce, in primele noua luni, economia a scazut cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor statistice oficiale.

Vestile bune sunt insa, momentan, doar pe hartie, pentru ca in 2010 somajul va creste in continuare, iar cei care vor avea un loc de munca nu se vor bucura de cresteri salariale. "Ar putea fi o crestere marginala a PIB, de 0,5-1% in ultimul trimestru al acestui an fata de trimestrul anterior. Din punct de vedere tehnic, asta inseamna ca Romania va iesi din recesiune", a declarat pentru Gandul Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica.

Scaderea economiei pe intreg anul se va incadra in intervalul de 7,5-8%, cat a anticipat FMI. Lungu considera ca revenirea se va face pe seama consumului, in crestere in prag de sarbatori, ca si in anii trecuti.

Cum vom fi afectati?

Potrivit specialistilor vom avea parte de noi scumpiri. Majorarea TVA in Romania si Cehia este asteptata de cei mai multi experti financiari intervievati de institutul german ZEW si Erste Bank, care anticipeaza, totodata, ca cele doua tari vor reusi sa-si reduca deficitul bugetar pana la finele anului 2010.

Mai mult, taxele si impozitele vor creste in functie de inflatie, Ordonanta de Urgenta prevazand o crestere cu 20% a valorii impozabile pentru cladiri si terenuri. Asta inseamna o marire de 15% a impozitului pe locuinte, in Arad si Timisoara, unde autoritatile locale au fost de acord cu ajustarea impusa de Guvern.

Sursa: ProTv Gandul

Taxe si impozite mai mari in 2010, dar nu in toate judetele
Campioni la birocratie! Si in Congo sunt de 4 ori mai putine taxe ca la noi
Videanu jura ca TVA si cota unica nu vor creste in 2010
VIDEO PROTVPLUS.RO