Ne pasc alte scumpiri? Romania va majora curand TVA, spun expertii!


Ultimul update: Joi 05 Aprilie 2012 14:23
Data publicarii: Joi 03 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice
Taxe

Majorarea TVA in Romania si Cehia este asteptata de cei mai multi experti financiari intervievati de institutul german ZEW si Erste Bank, care anticipeaza, totodata, ca cele doua tari vor reusi sa-si reduca deficitul bugetar pana la finele anului 2010.


"Cele mai utilizate instrumente (pentru reducerea deficitului bugetar, care arata cu cat sunt mai mari cheltuielile decat incasarile statului - n.r.) sunt privatizarile activelor detinute de stat, majorarea taxei pe valoare adaugata si reducerea cheltuielilor publice", se arata intr-un raport realizat de ZEW, in colaborare cu grupul financiar austriac Erste, si citat de Mediafax.

Cu alte cuvinte, pentru ca Romania sa se incadreze in tinta de deficit bugetar convenit cu FMI - de 5,9% trebuie, eventual, sa mareasca taxa pe valoare adaugata si sa concedieze aproximativ 150.000 de bugetari.

TVA aduce aproape un sfert din incasarile bugetare, insa cresterea lui ar fi resimtita direct in buzunarul romanilor, prin cresterea preturilor.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, promitea in urma cu trei saptamani ca orice crestere a fiscalitatii ar fi o eroare si, de aceea, nici cota unica si nici TVA nu vor fi majorate anul viitor.

In tara noastra, TVA este de 19%, un nivel apropiat de media tarilor membre ale Uniunii Europene, de 19,7%. Cele mai mari rate sunt in Danemarca, Suedia si Ungaria, unde TVA este 25%, iar cea mai mica rata este in Cipru si Luxemburg, de 15%.

Sursa: Pro TV

Tags: tva, taxe,

Taxe si impozite mai mari in 2010, dar nu in toate judetele
Campioni la birocratie! Si in Congo sunt de 4 ori mai putine taxe ca la noi
Platim cele mai mari taxe la notar dintre toti europenii!
VIDEO PROTVPLUS.RO