Gazul arde buzunarele. Vezi cu cat se scumpeste si ce spune ministrul
Fondul Monetar International si Comisia Europeana cer Romaniei sa liberalizeze piata gazelor. Intr-o traducere simpla, sa le creasca pretul.
Unele surse apropiate negocierilor sustin ca pentru noi, cetatenii de rand, asta inseamna facturi la incalzire cu pana la 50% mai mari in urmatorii ani. Ministrul economiei insista insa: doar companiile vor fi afectate de aceste majorari.
Dupa doua ore de discutii cu reprezentantii FMI, ministrul economiei a recunoscut: expertii americani ne cer aceste schimbari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul sustine totusi ca gospodariile, spitalele, scolile, gradinitele, institutiile de interes public nu vor fi afectate "in aceasta perioada de iarna". Companiile vor fi obligate sa plateasca mai mult, ceea ce inseamna ca si produsele lor vor fi mai scumpe.
In Romania, gazele naturale sunt mai ieftine decat in celelalte tari europene pentru ca autoritatile nu permit Romgaz si Petrom, cele doua companii producatoare, sa vanda gazele la un pret mai mare de 155 de dolari pe mia de metri cubi.
Dupa liberalizare, cele doua companii vor putea teoretic sa vanda la un pret de piata care este mult mai mare. Ca sa va faceti o idee, pentru gazele de la rusi romanii platesc 380 de dolari pe mia de metri cubi.
Pretul de productie : 155 dolari/ 1000mc
Pretul de import: 380 dolari/1000mc