Gaze naturale mai scumpe din Rusia, dar preturi constante, promit oficialii


Ultimul update: Luni 03 Septembrie 2012 18:36
Data publicarii: Vineri 25 Septembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Sunt semne ca vom da mai mult pe gazele luate de la rusi, in aceasta iarna. Oficialii au promis ca vor incerca sa mentina pretul constant pentru consumatorii casnici.

Tot ei au recunoscut cu sinceritate ca Moscova va scumpi gazul trimis in Romania. Totusi, de la Rasarit vin si vesti bune.

"Pretul la gaze in aceasta iarna va creste, dar nu foarte mult. Se va opri undeva la 280-290 de dolari pe 1.000 de metri cubi, ceea ce va face ca pretul la consumatorul final sa fie constant", spune Petru Lificiu, presedinte ANRE.

Gazprom si Romgaz vor construi un depozit de gaze in Romania aproape la fel de mare cat toata capacitatea de stocare a tarii noastre, iar din 2012 vom importa gaze fara intermediari, promit rusii.

"Legat de depozitul de gaze de la Margineni, din punctul de vedere al Romaniei, al autoritatilor, acest lucru poate sa inceapa maine", spune si Adriean Videanu, ministrul Economiei.

"Timpul semnarii unor noi contracte va veni si atunci suntem gata sa discutam despre contractele directe intre Gazprom si statul roman", e sigur Alexander Medvedev, vicepresedinte Gazprom.


Oficialul Gazprom a mai spus ca discutiile privind cooptarea Romaniei in proiectul gazoductului South Stream sunt avansate, desi autoritatile de la noi spun ca sunt fidele doar proiectului Nabucco.

In acest moment, luam de la rusi 25 % din necesarul de gaze.


 

Ne asteapta o iarna grea, cu scumpiri pe toata linia
Rusia ar putea majora din 2010 taxele pentru gazele naturale
Peste 5 ani, Romania va depinde intr-o masura mai mica de gazele rusesti
VIDEO PROTVPLUS.RO