FMI tine cu bancile: nu vrea aplicarea Ordonantei 50 la creditele vechi
UPDATE: Aplicarea Ordonantei 50 privind creditele pentru populatie in forma actuala ar provoca pierderi de sute de milioane euro bancilor, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. Acesta sustine aplicarea neretroactiva a prevederilor.
Lovitura sub centura pentru milioanele de romani care platesc rate in fiecare luna si care sperau sa li se micsoreze dobanzile si sa dispara comisioanele de risc. Bancile primesc un ajutor nesperat de la FMI, in lupta cu acesti clienti nemultumiti.
Practic, Fondul va conditiona acordarea urmatoarelor transe de imprumut de modificarea Ordonantei 50, astfel incat sa nu se mai aplice retroactiv, si la creditele vechi. Cei de la Protectia Consumatorilor sustin ca nu vor sa cedeze.
Ordonanta 50 a intrat in vigoare in iunie si prevede o fomula de calcul transparenta a dobanzii, legata de indicatorii Euribor si Robor, interzicerea unor comisioane abuzive si limitarea comisionului de rambursare anticipata la cel mult 1%.
Initiatorii le-au oferit aceleasi prevederi si romanilor care au credite mai vechi. Sunt 8 milioane de astfel de credite, iar cei care le-au luat au sperat ca aplicarea Ordonantei sa le reduca ratele. Nu s-a intamplat insa asa, si de aceea mii de clienti s-au organizat si se pregatesc de procese.
Modificarea ceruta de FMI risca sa ii lase insa fara argumente. Desi nu se stie deocamdata care dintre prevederile actuale ale Ordonantei vor fi eliminate pentru creditele vechi.
FMI conditioneaza acordarea urmatoarei transe de imprumut de schimbarea OUG 50!
Ce prevede Ordonanta 50
* desfiintarea comisioanelor (cum ar fi cel de risc) si a clauzelor abuzive;
* perceperea a maxim patru comisioane: comisionul de administrare, cel de rambursare anticipata de maxim 1% numai la creditele cu dobanda fixa, si comisionul unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor. De asemenea se mai pot pune costuri pentru asigurari si, daca e cazul, penalitati.
* in contractele de credit cu dobanda variabila, dobanda va fi raportata la un indice de referinta variabil (ROBOR, EURIBOR, LIBOR, rata dobanzii de referinta a BNR in functie de moneda creditului) si o marja fixa a bancii care nu va putea fi majorata pe toata durata derularii contractului, dar care poate fi redusa.
* actul normativ obliga bancile sa aplice prevederile sale tuturor contractelor de credit, inclusiv celor aflate in derulare.
Miile de romani care dau acum bancile in judecata ar ramane fara obiectul plangerii, daca OUG nu s-ar mai aplica imprumuturilor aflate deja in derulare.