FMI: Salariile bugetarilor trebuie sa ramana reduse si in 2011

Ultima actualizare: 10-04-2012 00:58

Seful delegatiei FMI stie ca legea prin care salariile bugetarilor au fost reduse este valabila pana la 31 decembrie si ca acesta a fost si motivul pentru care Curtea Constitutionala a declarat ca masura nu contravine legii fundamentale a tarii.

Seful delegatiei FMI este convins ca anul viitor Romania va iesi din recesiune si va reveni la o crestere economica, de aproape 1,5%.

Aceasta este insa, doar jumatatea plina, a paharului. Expertii nu sunt de acord ca bugetarii sa isi primeasca inapoi cele 25 de procente din salariu. Americanii cauta inca solutii ca sa evite acest lucru.

Asadar, daca de la 1 ianuarie lefurile ar trebui sa revina la nivelul dinaintea taierii ar compromite toate eforturile facute pana acum pentru echilibrarea bugetului.

Se contureaza doua posibile solutii

Fondul de salarii acceptat pentru 2011 este de 40 de miliarde de lei. Daca la salarii se vor adauga cele 25 de procente atunci aceasta limita va fi depasita cu mult. Astfel am putea discuta despre un nou val de disponibilizari. Surse din banca centrala sustin chiar ca ar fi vorba despre 100.000 de oameni, in timp ce in interiorul delegatiei FMI s-ar fi discuta chiar despre 200.000 de disponibilizari daca salariile cresc cu 25%.

Guvernul are bani doar pentru o majorare medie de 13%. Potrivit unui document al ministerului de finante salariile pana in 800 de lei urmeaza sa creasca cu 20%, in timp ce lefurile mai mari de 2.500 de lei sar cu un singur procent.

De exemplu, un profesor cu gradul I si 30 de ani de experienta castiga acum 1.765 de lei. Potrivit Guvernului in ianuarie leafa sa va ajunge la 1.900 de lei. Asadar o majorare de 8%. Un medic primar castiga acum un salariu de baza de 1.966 de lei. De la anul autoritatile sunt dispuse sa-i dea 2.124 de lei. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO