FMI: Romania va intra in recesiune, iar numarul somerilor se va dubla!
Numarul somerilor s-ar putea dubla anul acesta, la fel si numarul restantelor de la banci, daca previziunile Fondului Monetar International in privinta recesiunii se adeveresc.
Nu va fi prea bine nici pentru cei ce reusesc sa-si pastreze locul de munca. La privat, managerii au inceput deja sa scada salariile, iar la stat FMI vrea sa impuna inghetarea lor si taierea sporurilor.
La sfarsitul lunii trecute, rata somajului era de 5,3% potrivit datelor oficiale, iar numarul somerilor depasea 470.000. Guvernul estimeaza ca numarul celor care vor ramane fara un loc de munca va urca pana la sfarsitul anului la 505.000.
Partea proasta este ca aceste estimari au fost facute luand in calcul o crestere economica de 2,5%. In schimb, atat FMI cat si multi dintre analisti se asteapta ca economia sa scada in 2009 cu pana la 4%.
Numai din aceasta diferenta pierdem aproape 9 miliarde de euro. Asa ca in noile conditii numarul somerilor s-ar putea indrepta spre 1 milion.
Nici la nivel european lucrurile nu stau mai bine. Potrivit sefului Comisiei Europene, rata somajului din blocul comunitar va ajunge anul acesta la 10%.
Auzim din ce in ce mai des astfel de anunturi:
Joi, 19 martie - doua firme din Bistrita Nasaud anunta ca vor concedia 250 de angajati.
Marti, 17 martie: Agentia de Ocupare a Fortei de Munca din Vaslui spune ca 1.100 de oameni isi vor pierde locul de munca.
Luni - doua fabrici din Zalau si Calarasi anunta disponibilizarea a 150 de persoane.
Vineri - Bechtel prelungeste perioada de somaj tehnic a celor 2.000 de muncitori de pe autostrada Transilvania.
Economia produce tot mai putin si va scadea cu 3-4% potrivit FMI, iar romanii o simt pe propria piele. Oficialii nu vorbesc inca despre cifre de 800.000 - 1 milion de someri, asa cum estimeaza analistii. Este clar insa ca se pregatesc pentru ce-i mai rau.
"Am prelungit pentru anul 2009 perioada de acordare a indemnizatiei de somaj cu trei luni. Timp de trei luni, contributiile de asigurari sociale pe care trebuie sa le plateasca salariatul si angajatorul vor fi platite de catre stat", declara premierul Emil Boc.
Va fi o perioada grea si pentru banci. Ramasi fara slujba, mutli romani nu vor mai avea de unde sa-si plateasca ratele, asa ca vor creste creditele restante.
"Maxim o triplare, asa estimam noi in momentul de fata. Problema este ca situatia nu se va ameliora in Romania, inainte sa se imbunatateasca si in celelalte tari. FMI a anuntat astazi ca economia mondiala inregistra va o scadere de pana la 1%, cea mai mare din ultimii 60 de ani", spune Nicolae Chidesciuc, economist sef la o banca comerciala.
Cum iti gasesti mai usor un job pe vreme de criza? Afla de la specialistul in resurse umane George Butunoiu, care a fost prezent marti seara la videochat.