Finalul de an va fi dramatic pentru 700.000 de romani, restantieri la banci
Nu erau atat de multi, insa de doua luni, de cand bugetarilor li s-au taiat salariile, lucrurile au luat-o razna. Deja unele institutii de stat au inceput sa negocieze cu bancherii in numele angajatilor, pentru a le obtine conditii mai bune.
La sfarsitul lunii august bancile au inregistrat restante de aproape 14 miliarde de lei. Vorbim aici doar de creditele a caror valoare depaseste 5000 de euro .
Asadar suma ar putea fi si mai mare daca punem la socoteala si toate imprumuturile de nevoi personale.
Iar in august restantele mai mici de 15 zile au crescut cu aproape 130%. Vorbim de aceeasi luna in care bugetari si-au primit pentru prima oara lefurile reduse.
Bancherii se tem ca aceste restante ar putea ajunge in lunile urmatoare la 30 sau chiar 90 de zile daca nu se va gasi o solutie pentru reesalonarea creditelor.
In Bucuresti, cativa politisti au recurs la o solutie extrema pentru a face fata cheltuielilor. Trei familii, sase persoane in total, s-au mutat intr-un apartament de trei camere.
In unele judete bancherii s-au prezentat la inspectorate cu oferte de reesalonare sau refinantare. Altii le-au trimis prin posta bugetarilor care se confrunta cu probleme financiare diverse oferte. De exemplu la o rata de 100 de euro clientul ar putea sa plateasca si cu 30% mai putin timp de un an.
Si brokerii de credite au inregistrat o crestere cu 20%- 25% a cererilor de refinantare. Este de-a dreptul suprinzator cat s-au indatorat unii dintre angajatii la stat in trecut.
Specialistii avertizeaza insa ca cei stiuti de rau-platnici vor gasi mai putin intelegere. In plus, in cazul refinantarilor la creditele ipotecare, banca va cere o noua evaluare a locuintei.