Efectele unui TVA de 5% la alimente si ale neimpozitarii pensiilor
Legile votate marti in Camera Deputatilor ar putea da peste cap bugetul si acordul cu Fondul Monetar International. Reducerea TVA-ului si neimpozitarea pensiilor vor aduce o gaura de peste un miliard de euro in 2011.
Teoretic, cele doua masuri ar trebui sa vina in ajutorul categoriilor de populatie cele mai lovite de criza: pensionarii si cei cu venituri reduse.
Practic insa niciuna dintre ele nu poate sa fie aplicata cat timp economia este in scadere, deoarece statul nu are cu ce sa compenseze pierderile de venituri bugetare din neimpozitarea pensiilor si reducerea TVA, asa ca va fi nevoit sa taie din alte parti.
In plus reducerea TVA-ului la alimentele de baza nu garanteaza si scaderea preturilor la aceste produse.
La polul opus, daca guvernul ar aplica cele doua masuri, dar nu ar compensa in niciun fel pierderile la buget, atunci Romania nu s-ar mai incadra in tintele impuse de FMI si am intra intr-o criza de finantare a deficitului bugetar.
Ministrul Finantelor a declarat ca Guvernul ia in calcul aprobarea unei Ordonante de Urgenta care sa amane aplicarea legii de reducere a TVA.
Daca se aplica reducerea TVA-ului la 5% ar provoca un minus de 850 de milioane de euro la bugetul de stat. Specialistii BNR nu vad cu ochi buni situatia.
In privinta pensiilor, exista deja o scutire de impozite pentru cei care au pana in 1.000 de lei lunar. Este vorba despre 4,2 milioane de persoane. Daca plafonul ar fi ridicat la 2.000 de lei, atunci ar scapa de biruri inca 1,1 milioane de romani. Insa incasarile ar scadea cu 165 de milioane de euro.
Oficialii FMI care au inceput o noua runda de negocieri cu autoritatile au fost luati prin surprindere mai ales ca nu au discutat niciodata cu cei din Guvern despre asfel de reduceri. S-au ferit de presa si au facut declaratii pe fuga.
Ulterior, accesul presei a fost restrictionat de Jandarmerie, care nu a mai permis reporterilor sa adreseze si alte intrebari.