Dobanzile pe depozitele bancare vor fi impozitate cu 16%
Dupa ce ca este tot mai greu sa faci economii, romanii risca sa iasa in pierdere cu depozitele bancare odata cu introducerea impozitarii cu 16% a dobanzilor. Mai prost este ca nici nu au de ales. Alternativele sunt mult mai riscante.
Dobanzile la depozitele bancare in lei s-au injumatatit fata de nivelul maxim, de 14%, inregistrat la inceputul anului trecut, cand Romania a simtit socul intrarii in criza. Tocmai pentru a reduce efectele crizei in 2009 a fost eliminata impozitarea depozitelor la termen. Acum statul nu doar ca s-a razgandit, dar vrea sa extinda impozitarea.
Adica de la 1 iulie vor fi impozitate si conturile curente, la care dobanzile sunt de regula sub 1% pe an. Pierderea mare va fi insa la depozitele la termen.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
In cazul unuia de 1000 de lei pe un an, cu dobanda de 6,5%, clientul va pierde 10 lei prin impozitare si va ramane cu 1055 de lei in cont. Pentru ca multe banci percep un comision de retragere de 0,5%, va pleca acasa cu 1049 de lei, ceea ce inseamna o dobanda reala de 4,9%, exact cat estimeaza unii analisti ca va fi inflatia. Adica deponentul nu a castigat nimic.
Situatia este valabila si in cazul depozitelor in valuta, unde dobanzile sunt de cel mult 4% pe an.
Alternative la depozitele bancare sunt putine. In ultimele 12 luni, fondurile de investitii au obtinut castiguri cuprinse intre 0 si 40%.