Oferta imobiliara de criza: credit fara dobanda, direct la constructor!
Disperare in randul dezvoltatorilor imobiliari. Pentru ca au ramas cu peste 70% dintre locuinte nevandute, ei aplica acum modelul finantarii proprii, existent deja pe piata auto.
Asta inseamna ca daca nu ai bani sa cumperi o casa si nici nu ai sanse sa iei un imprumut de la o banca, o poti plati in rate, chiar la firma care a construit-o.
Oferta suna bine, insa nu va bucurati prea tare. Dezvoltatorii se adreseaza in mod clar celor cu un venit peste mediu. Si asta pentru ca termenul de plata este de maximum 10 ani si nu de 30, asa cum era in cazul unui credit bancar. Si sunt putini cei care isi permit sa achite o casa in 10 ani.
Cu alte cuvinte, ar trebui sa platim dezvoltatorului un avans de 20-30%, iar apoi pe o perioada de cel mult 10 ani, sa dam o rata lunara fixa, fara dobanda. Rata care, pentru un apartament de 100.000 de euro de pilda, ar putea ajunge la aproape 1.000 de euro pe luna. Enorm pentru un tanar aflat in cautarea unei locuinte.
Asa ca aceasta metoda de deblocare, asa cum o numesc dezvoltatorii. este de folos doar celor care au un salariu de cel putin 2.000 de euro pe luna.
Noua solutie de vanzare cu plata in rate ofera clientilor finantari cu perioade de rambursare cuprinse intre 5 si 10 ani.
Pentru achizitia unui apartament de 150.000 de euro, cumparatorul plateste dezvoltatorului un avans de 30%, adica 45.000 de euro. Restul de 105.000 de euro ii achita in 10 ani, eea ce inseamna o rata de 875 de euro pe luna.
Avantajul este ca fata de un credit bancar, la care ar plati o dobanda de 100.000 de euro, in acest caz ar scapa de ea.
Daca vor atrage totusi clienti, dezvoltatorii ar scapa de cartiere intregi nevandute. Si din banii primiti ar putea sa-si achite integral datoriile catre furnizori sau salariati. Ar pierde insa pe termen lung, pentru ca diferenta de 100.000 de euro le-ar fi adus, in cei 10 ani, dobanzi de minimum 50.000 de euro.
Conform indicelui imobiliar, ultima estimare arata ca pretul mediu pe metrul patrat al apartamentelor noi a scazut cu 5 procente, de la 1.900 la 1.800 de euro.