Ce inseamna pentru Romania imprumutul de la Uniunea Europeana?
Ca sa iasa din impas Romania are nevoie de circa sapte miliarde de euro, bani care se pare ca vor veni de la Uniunea Europeana. In comparatie cu un imprumut de la FMI, sunt mult mai ieftini.
Chiar daca in cazul Romaniei nu se pune problema unui acord cu FMI, ci doar de o supraveghere a politicilor economice, e cam acelasi lucru. Conditiile puse de institutia de la Washington sunt foarte dure. In unele tari se ajunge nu numai la inghetarea salariilor si pensiilor, ci chiar la reducerea acestora.
In toate tarile in care este prezent Fondul Monetar, sunt impuse conditii drastice printre acestea numarandu-se un deficit bugetar foarte mic, ceea ce inseamna de fapt reduceri de cheltuieli. Asta se traduce prin inghetarea salariilor si a pensiilor.
Pentru reducerea deficitului nu este suficient doar sa tai din cheltuieli, mai trebuie sa cresti si veniturile. Astfel, Guvernul ar putea impune noi taxe si impozite sau sa modifice nivelul actual de impozitare.
Dupa Revolutie, primul acord cu FMI a fost incheiat in 1991, dupa care au urmat inca sase. Ultimul a fost semnat in 2004. In ultima perioada, FMI a avut doar consultari anuale cu Guvernul roman.
Doua tari vecine cu Romania au primit sprijin de la FMI : Ungaria, peste 12 miliarde de euro, la care s-au adaugat de la Uniunea Europeana inca 4,9 miliarde de euro, plus un miliard de la Banca Mondiala. La randul lor, si ucrainienii au imprumutat aproape 13 miliarde de euro. Acestia sunt nevoiti sa reduca drastic cheltuielile intr-o perioada economica dificila, ceea ce ar putea accentua recesiunea.
Alte tari, precum Letonia, trebuie sa reduca salariile profesorilor, soldatilor si altor bugetari cu 15%.