Ce-au vinul, caprele si oile in comun? Scot Romania din criza!
Am avut noi un an mizerabil, dar in 2011 mioarele, caprele si vinul rosu romanesc vor aduce valuta tarii. Sunt planurile cincinale ale oficialilor din Ministerul Agriculturii, mai hotarati ca oricand sa ne lansam si noi pe piata europeana.
Foarte bine, dar poate ne ajuta sa obtinem finantare de la banci, spun fermierii, statui de promisiuni si de munca grea.
Dintr-un agricultor sarac, speriat si umil, fermierul roman mai are o sansa in 2011 sa fie competitiv. "Awasi", oaia de nisip din Israel, face echipa buna cu Tigaia "Traienica", botezat de insusi presedintele Traian Basescu.
"Finul" este grasut, are capul negru ca taciunele si este bine merci. O admira pe "Awasi", oaia de duna care trece cu usurinta de la - 40 la + 40 de grade Celsius si da 380 de litri de lapte pe sezon. El si alti "sportivi" de teapa lui zburda in prund si rumega muguri de catina. Stapanii le-au ordonat sa se imprieteneasca si cu "Suffolk" si "Texel", doua rase englezesti care au carnea grasa si mustoasa.
In tot acest timp, "Turcana" ii cunoaste pe "Berbetii" din Germania si Norvegia. Si uite asa, dintr-o mare iubire, crescatorii nostri hranesc azi mii de guri din Europa, Israel, Liban, Siria si America. In primele sapte luni ale acestui an, au exportat 13.310 tone de oi si capre. Inclusiv branza merge de minune.
Consumatorii europeni ar comanda si niste friptura de vaca, dar deocamdata nu prea au cui. A noastra e costeliva, nu are carnea moale ca cea argentiniana sau japoneza. Crescatorii inca defileaza cu "Baltatele" si "Brunele" din Maramures si rasele "Hollstein".
Insa, fara "Black Angus", "Limousine" si "Charolais" nu putem face nimic la scara industriala.
Negresit, sefii de la Agricultura promit o strategie de piata, mai ales ca in banca de profil nu mai exista gene pentru cai, oi si porci, iar bivolul va fi probabil istorie.
Dincolo de genetica, clima si planuri, poate ne umplem de bani din "sucul de struguri".