Bun-i vinu' ghiurghiuliu! Mai ales cel romanesc pentru asiatici!
Un studiu recent arata ca piata asiatica ar putea sa ii salveze pe viticultorii romani care, pe plan european, sunt batuti de francezi si de iberici. In aceste conditii, soiurile noastre merg bine in China, Rusia sau America.
In China anului 2010, vinul este la moda. Plictisiti probabil de mao-thai, asiaticii au lasat paharele cu licoarea preparata din grau si porumb si s-au apucat de suc de struguri.
Feteasca Neagra si Cabernetul Savignon le-au ametit de placere mai ales pe doamne.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Inca nu pot produce viticultorii nostri 12 milioane de sticle de vin, cat ar putea sa doboare intr-un an asiaticii. Si totusi, cifrele arata ca, anul trecut, 10 milioane de dolari s-au intors in tara in locul licorilor care au luat drumul Chinei. Startul nu e rau deloc, apreciaza specialistii, care atrag atentia ca piata a crescut pana la 100% in ultimii ani.
Deja marii jucatori construiesc depozite si investesc in stocarea vinului in porturi. Un exportator de pe dealurile Moldovei spune ca, de la inceputul anului, a livrat 100 de containere de Merlot si Cabernet Sauvignon.
Un alt investitor din Prahova are in plan sa construiasca pana in 2012 o fabrica de imbuteliere in China si sa stoarca strugurii de pe 600 de hectare, tot de acolo.
Cu opt mari regiuni specializate, 37 de vii si 171 de centre de viticultura, Romania este unul dintre marii producatori de vin din lume.