Romania, avertizata de CE in privinta depasirii deficitului bugetar
Am sarit calul si am cheltuit cu mult mai mult decat ne putem permite. Pentru ca am depasit limita prevazuta in Tratatul Uniunii, Comisia Europeana a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei.
Primul rezultat a fost ca politicienii romani au inceput sa isi paseze vina unul altuia. Comisia Europeana a constatat in mod oficial ca Lituania, Malta, Polonia si România au avut deficit bugetar excesiv.
Purtatorul de cuvant al CE a precizat ca: "Semnificatia acestei constatari este ca ca tarile respective au avut in 2008 un deficit de peste 3% din PIB si ca acest deficit nu a fost aproape de acest prag, temporar si explicat de conditii exceptionale."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Practic, am risipit anul trecut cu peste 7 miliarde de euro mai mult decat am primit la buget. Deficitul a explodat in ultimele trei luni ale lui 2008 cand cheltuielile au sarit de la o luna la alta in timp ce incasarile se prabuseau din cauza crizei.
Deocamdata Romania nu va fi sanctionata financiar, deoarece Comisia a facut doar primul pas dintr-o procedura care poate dura doi-trei ani. Procedura de deficit excesiv a devenit insa rapid munitie in batalia politica.
Premierul Emil Boc a declarat ca "Banii munciti de romani au mers la buget. iar liberalii iau topit ca la cazinou si ne-au lasat datori pe toti". In replica, fostul ministru al finantelor, Varujan Vosganian a precizat:
"Pai daca noi am facut dezmat, dumeavostra care aveti vernituri cu 5% mai mici si cheltuieli cu 15% mai mari pe primele luni, cum se cheama, orgie in grup, cum se cheama asta ?".
In iunie Comisia Europeana va stabili o data limita pana la care trebuie sa reducem deficitul sub 3%, probabil anul 2011, si ne va recomanda cele mai bune metode pentru a reusi.