Casele eco: solutia castigatoare fata de scumpirea gazelor
UPDATE - In vremuri de criza e greu de crezut, dar exista si romani care nu sunt deloc interesati de cresterea pretului la gaze, a gigacaloriei sau de taierea subventiilor de la primarii. Au case eco, independente de sistemul public de utilitati.
In judetul Cluj, cererea pentru sisteme care utilizeaza energii regenerabile s-a dublat anul acesta.
Peter Molnar, constructor case eco: "O casa normala care a fost construita si costa cam 100.000 euro, pe parcursul a 50 de ani se mai plateste inca o 100-150.000 de euro pe carbune, curent electric si incalzire. Daca aceasta casa am face-o din materiale speciale, costa cam 120.000 de euro, dar pe parcurs de 50 de ani ... vom plati 15-20.000 de euro, asta e diferenta!"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La doar 20 de km de oras, domnul Lupsa a vandut tot ce avea si si-a construit o casa eco. E pe jumatate bagata in pamant, ca sa nu piarda nici un strop de caldura, are incalzire in pardoseala si sistem de ventilatie. In plus, din constructie a prevazut luminatoare, care il ajuta sa economiseasca la factura la curent.
Intr-o alta parte a Clujului, un barbat mult mai curajos, a devenit independent 100 % de sistemul central de incalzire si alimentare cu apa si energie.
Sorin Goia, proprietar casa eco:
Firmele care comercializeaza cazane pe peleti din deseuri lemnoase, pompe de caldura sau sisteme solare care contribuie la prepararea apei calde menajere - nu au de sa se planga.
Erica Hristea, director firma de instalatii: "In ultimul an, mai ales in ultimele sase luni, observam o orientare foarte clara a pietei catre aceste sisteme care utilizeaza energii regenerabile. Cererea de oferte a crescut foarte mult in ultima vreme si putem spune …cam cu 50 % fata de anul trecut."
Investitiile in panourile solare se amortizeaza in cel mult 10 ani, iar la pompele de caldura, desi cheltuielile initiale sunt consistente, banii se recupereaza si mai rapid.