Bugetarilor nu li se vor dubla salariile!
Daca sunteti angajat la stat si inca sperati la o dublare a lefurilor in urmatorii ani, gratie Legii unice a salarizarii, ar fi bine sa va luati gandul!
Dupa cea de-a doua rectificare negativa facuta de Guvern asupra cifrelor negociate initial, multi bugetari vor lua chiar mai putin decat castiga acum. Iar cei care vor beneficia totusi de cresteri, nu trebuie sa se astepte la multe procente.
Daca initial sindicatele au negociat salarii duble sau chiar triple pentru angajatii care castigau lefuri apropiate de salariul minim pe economie, un angajat la stat se va bucura in urmatorii ani de o majorare in medie de doar 25%. Atentie, vorbim despre o medie! Ceea ce inseamna ca foarte multi raman pe loc cu lefurile de acum, chiar si in 2014.
Dar cel mai grav este ca unele categorii vor primi chiar mai putini bani decat in prezent, conform proiectului actual.
Cea de-a doua rectificare a salariilor negociate, de pana la 25%, vine si in contextul in care FMI ne cere ca fondul de salarii sa scada cu aproximativ 3% pana in 2015.
Cand au vazut ca in urma analizei financiare, Executivul a taiat din nou din salariile negociate initial pentru profesori, sindicalistii din invatamant au mers glont la Ministerul Muncii, in frunte cu Ecaterina Andronescu. Chiar ea s-a aratat surprinsa de noile propuneri, prin care lefurile multor dascali ar trebui sa scada in urmatorii ani.
"Este o bataie de joc la adresa invatamantului. Noi ar trebui practic sa avem salarii intre 20 si 25% mai mici," a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele sindicatului "Spiru Haret".
La o reducere a salariilor se asteapta, in urma noii rectificari, si angajatii din sanatate care lucreaza in conditii speciale, cum ar fi medicina legala sau anatomie patologica.
Interesant este ca, desi cifrele de pe hartie sustin ingrijorarea sindicalistilor, reprezentantii Guvernului promit ca nimeni nu va castiga mai putin decat in prezent. Cu alte cuvinte, pentru ca bugetarii sa primeasca intr-adevar salarii mai mari exista cateva conditii: sa se faca restructurari, sa creasca fondul de salarii si implicit venitul minim.
Altfel, cei care sunt trecuti in grila cu salarii mai mici decat in prezent, iar Guvernul se tine de cuvant si nu le taie din bani, sunt condamnati sa ramana la nivelul actual pentru mai multi ani de acum incolo.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, guvern, legea salarizarii, ministerul muncii, ecaterina andronescu,
Dată publicare:
13-08-2009 00:00