Vesti proaste si pentru 2011. FMI preconizeaza noi scumpiri la alimente

13-01-2011 00:00


cumparaturi

FMI anticipeaza pentru 2011 riscuri de crestere a preturilor pentru alimente si energie, generate de o posibila "revitalizare" a preturilor marfurilor pe plan mondial, iar continuarea deprecierii monedei nationale ar pune presiune pe rata inflatiei.

"Continuarea revitalizarii preturilor marfurilor pe plan mondial ar putea creste preturile la alimente si energie mai mult decat se anticipeaza. Nevoia de a creste preturile administrate, ca parte a unui proces de ajustare mai agresiv in anumite intreprinderi publice ar putea, de asemenea, sa genereze presiuni asupra preturilor de consum", se arata intr-un raport al FMI.

FMI mai arata ca o continuare a deprecierii monedei nationale ar genera, de asemenea, presiuni asupra preturilor de consum. Pe parcursul anului trecut, moneda nationala a fost mai puternica in prima parte a anului, dar s-a depreciat usor in a doua jumatate, pana la un nivel al cursului mediu de 4,2925 lei/euro.

Deprecierea leului are impact direct asupra cresterii preturilor pentru anumite servicii, cum ar fi telefonia mobila, ale caror tarife sunt calculate in euro.

Pe de alta parte, institutia financiara considera ca efectele de runda a doua ca urmare a majorarii TVA ar putea fi mai mici decat cele proiectate, astfel ca este propabila incadrarea inflatiei in intervalul tintit de BNR pentru acest an, 2-4%.

Preturile au crescut in 2010 cel mai mult din ultimii cinci ani

Romania are petrol, dar benzina fara taxe e mai scumpa ca-n Austria

Isarescu: Marirea TVA putea fi evitata; a pus presiune pe mediul de afaceri

Sursa: Pro TV

Tags: fmi, scumpiri, alimente,

VIDEO PROTVPLUS.RO