Bancherii ar putea fi fortati sa recalculeze dobanzile la toate creditele
Romanii, impovarati de credite, s-ar putea trezi cu o surpriza placuta: ratele sa nu mai creasca peste noapte, fara explicatii. Bancile vor fi obligate sa recalculeze dobanzile la toate imprumuturile.
Prevederea este inclusa intr-un proiect de lege, care urmeaza sa intre in vigoare in aceasta vara. Actul va cere bancherilor sa treaca in contracte un mod de calcul al dobanzii transparent si usor de inteles.
In ultimii ani, romanii au luat peste 7 milioane de credite. Nestiutori si grabiti sa primeasca banii, multi dintre ei au semnat ca primarul, iar acum nu pricep cum le creste rata. Si bancile au partea lor de vina: unele contracte sunt aproape imposibil de inteles pentru omul de rand. Asa ca inspectorii de la protectia consumatorului vor sa fie refacute toate contractele de credit.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Este vorba de creditele care sunt accesate de consumatori atat in lei, cat si in euro sau in alte valute europene si se adreseaza atat creditelor in derulare, precum si creditelor care vor fi luate de consumatori incepand cu data de 11 iunie. Se splics tuturor tipurilor de credite.
De exemplu, pentru un credit in euro se va lua in calcul indicatorul EURIBOR, adica dobanda de pe piata interbancara, plus o marja fixa a bancii. Acum marja bancilor variaza intre 4,3 si 8,3%. Asta inseamna ca dobanzile la creditele in euro ar trebui sa fie intre 4,9 si 8,9%.
Multi dintre romanii, care au contractat in trecut credite de nevoi personale sau chiar ipotecare, se vad in continuare in fata unor contracte putin transparente si vad cum dobanzile lor cresc sau raman in continuare la acelasi nivel, chiar daca pe piata dobanzile sunt in scadere.
In aceste conditii, bancile vor fi obligate sa modificile dobanzile in functie de evolutia pietei si nu dupa bunul lor plac. O recalculare ar trebui sa aiba loc la fiecare 3 sau 6 luni.
Daca nu isi respecta obligatiile contractuale, banca poate fi data in judecata. Proiectul de lege urmeaza sa fie aprobat de guvern.