Bancile straine ne-au luat iar in vizor

Bursa de la Bucuresti

Previziunile macroeconomice din afara s-au inrautatit inca o data ca urmare a datelor si mai proaste din zona euro, subliniind datoria externa. Analistii insa nu mentioneaza ca 85% din datoria externa este privata.


Romania se confrunta cu un nou val de previziuni pesimiste din partea analistilor straini: un raport al ING Bank vorbeste despre prabusirea cresterii economice la numai 1,7% din PIB anul viitor, de la peste 8% in 2008, un analist al Commerzbank afirma ca apelarea la ajutorul FMI ar putea fi inevitabila, iar Moody’s anticipeaza pur si simplu crestere economica negativa, adica recesiune.

Asemenea altor banci, scrie Ziarul Financiar, ING a revizuit prognoza de crestere a PIB pentru 2009, insa a facut-o mult mai drastic - de la 4% la 1,7%, pe baza unui scenariu de incetinire a creditului la mai putin de 5% pe an si a recesiunii din zona euro. Deficitul extern ar urma sa se ajusteze de la 14,1% la 8,8%.

„Nivelul actual al rezervelor valutare ale BNR (27 miliarde euro) este mai mic cu circa 3,5 miliarde euro fata de necesarul pentru acoperirea datoriei externe pe termen scurt (21 miliarde euro) si a deficitului extern fara investitiile straine directe (9,5 miliarde euro). Apelarea la ajutorul FMI ar fi interpretata pozitiv de piete in contextul aversiunii crescute la risc si ar putea tempera posibila migrare a depozitelor de pe lei pe euro”, afirma raportul publicat de grupul olandez ING, unul dintre jucatorii financiari care au primit ajutor de la stat pentru consolidarea capitalului.

Tot luni, agentia Bloomberg a publicat comentariul unui analist al Commerzbank specializat pe pietele emergente, Luis Costa, care este de parere ca Romania ar putea avea dificultati in a rambursa datoria externa de 75 miliarde fara ajutorul FMI. Costa invoca nivelul deficitului de cont curent si cresterea cheltuielilor guvernamentale.

Citește și
Cristian Tabara
"Romania, m-ai ales": Cota unica, un raspuns la criza economica?
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Bloomberg precizeaza ca Romania nu a apelat la ajutorul Fondului, spre deosebire de Ungaria, Islanda, Serbia si Ucraina. Nici ING si nici Bloomberg nu mentioneaza insa ca cea mai mare parte a datoriei publice este privata, intrand aici inclusiv datorii ale subsidiarelor bancilor straine prezente in Romania catre bancile-mama. In acelasi timp, agentia de rating Moody’s vede pentru 2009 o crestere economica negativa de -0,3% din cauza crizei globale de lichiditate.

O misiune urmeaza sa vina la Bucuresti in luna ianuarie intr-o vizita de documentare, a anuntat Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Finantelor. El nu a comentat previziunile agentiei referitoare la intrarea Romaniei in recesiune anul viitor. „Sper ca in ianuarie vor discuta cu date concrete pe masa, astfel incat opinia lor sa fie fundamentata”, a spus Teodorovici.

Inca de luna trecuta, analistii de la Viena ai grupului Raiffeisen estimau ca „in viitorul apropiat” Romania va fi nevoita sa ceara sprijinul FMI pentru a face fata efortului de plata a datoriilor in conditiile scaderii puternice a finantarii externe.

Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii, impartaseste ideea ca deficitul extern va fi foarte dificil de finantat in totalitate in 2009 din cauza reducerii drastice a intrarilor de capital, insa considera ca o incetinire foarte puternica a economiei reprezinta doar un scenariu putin probabil, slabirea dinamicii PIB fiind chiar de dorit pentru ajustarea dezechilibrului extern.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Fiti chibzuiti! Cresterea economica pune frana in 2009
Fiti chibzuiti! Cresterea economica pune frana in 2009

Ca efect al crizei internationale, cresterea economica a Romaniei va incetini in 2009 pana la 4%, jumatate din cat a atins in 2008.

"Romania, m-ai ales": Cota unica, un raspuns la criza economica?

Avand in vedere faptul ca Romania se indreapta spre o criza economica, invitatii au fost intrebati daca considera ca aceasta cota unica poate reprezenta o solutie.

Irlanda starneste o adevarata furtuna in lumea finantelor
Irlanda starneste o adevarata furtuna in lumea finantelor

Irlanda a anuntat ca va garanta toate depozitele populatiei. Celelalte state membre ale Uniunii Europene sunt nemultumite, pentru ca masurile anuntate de Guvernul de la Dublin se limiteaza strict la bancile irlandeze.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.