Irlanda starneste o adevarata furtuna in lumea finantelor

Dată publicare: 03-10-2008 00:00
Dată actualizare: 01-10-2012 04:24


Irlanda a anuntat ca va garanta toate depozitele populatiei. Celelalte state membre ale Uniunii Europene sunt nemultumite, pentru ca masurile anuntate de Guvernul de la Dublin se limiteaza strict la bancile irlandeze.

Toate aceste lucruri ar putea da nastere unei adevarate curse de cautare a celor mai bune garantii bancare, care ar putea conduce la transferuri uriase de bani dintr-o tara intr-alta.
Eoin O'Callaghan, director banca

Analistii economici se tem ca acest exemplu ar putea fi urmat si de altii si, in felul acesta, s-a dus notiunea de concurenta din piata. Dupa dezbateri aprinse, copiate parca dupa cele din Congresul american, Parlamentul de la Dublin a adoptat cu o majoritate covarsitoare, de 124 la 18, legea de garantare a depozitelor bancare, dar si suma estimata de Guvern pentru calmarea pietei irlandeze : 570 de miliarde de dolari. 

Exista si nemultumiti. Gilles Moc, director de banca, a declarat ca suma votata este mai mare decat intregul PIB al Irlandei.

Lucru adevarat, dar motivul real al nemultimirii din lumea finantelor este altul. Legea se aplica doar pentru sase banci. Toate, irlandeze. Cele straine, care au doar filiale in Irlanda, au fost lasate pe dinafara.

Problemele nu se opresc aici. Atente la miscarile Dublinului si alte guverne europene se pregatesc de masuri similare, chiar daca nu-si permit sa mearga atat de departe.

Guvernul britanic promite ca ar putea mari plafonul de garantare pana la 89.000 de dolari. Dar, evident, asta nu atrage nici pe jumatate fata de magia garantarii totale.

Expertii financiari cred ca, pe masura ce guvernele europene vor incepe sa garanteze doar depozitele bancilor locale in detrimentul celor straine, se va declansa o spirala a schimbarilor, cu efecte greu de estimat.


VIDEO PROTVPLUS.RO