Asigurarea obligatorie a locuintelor, o lege stramba!
Asta spun companiile de asigurare despre documentul ce-i va obliga pe proprietari sa dea 20 de euro pe an pentru fiecare casa pe care o au. Asiguratorii sustin ca ei sunt cei care platesc in cazul unui dezastru natural.
Normele de aplicare a legii privind asigurarea obligatorie a locuintei au aprins spiritele la o dezbatere organizata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Totul a plecat de la faptul ca cei care au deja asigurare facultativa pentru locuinta trebuie sa isi faca si asigurare obligatorie. Numai ca suma cu care statul ne poate despagubi dupa un cutremur, de exemplu, este de maximum 20.000 de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O alta veste proasta este ca cei care isi vor face modificari in apartament fara autorizatie dupa data de intrare in vigoare a legii nu vor fi despagubiti in cazul unei tragedii.
Legea ar fi trebuit sa intre in vigoare luna aceasta, dar nu au fost gata normele de aplicare, asa ca a fost amanata pentru anul viitor.
Legea spune clar: daca locuiti intr-o zona ferita de cutremure sau inundatii veti fi obligati sa platiti anual 10 euro pentru o locuinta fara pretentii si 20 de euro pentru una din beton armat sau lemn. In cazul unei tragedii, veti primi despagubiri intre 10.000 si 20.000 de euro.
Companiile de asigurari nu vor sa suporte toata dauna chiar daca aveti si o polita de asigurare privata. Se gandesc si la o varianta cu fransiza, asa cum exista in cazul masinilor, astfel incat asiguratii sa suporte o parte din paguba.
Primele de asigurare vor fi incasate de primarii, iar cei care nu vor sa incheie aceasta asigurare obligatorie pot fi amendati si cu 500 de lei.