AIG salvata de la faliment de Banca Centrala Americana

17-09-2008 00:00


In Statele Unite Guvernul a sarit in ajutorul celei mai mari companii de asigurari americane cu un imprumut urias si fara precedent: 85 de miliarde de dolari.


Astfel, s-a evitat falimentul care putea declansa o criza financiara la scara mondiala. In schimb, AIG a fost practic nationalizata. Statul a preluat cam 80% din capitalul sau.

Insa nu doar lipsa banilor lichizi este problema, ci si lipsa de incredere in soliditatea companiei. In mai putin de un an, actiunile AIG cotate la bursa au cazut dramatic de la mai mult de 70 de dolari, la doar patru.

AIG are 4 000.000 de clienti si zeci de mii de angajati in 130 de tari. Cand o banca acorda un imprumut altei banci, AIG asigura aceste imprumuturi. Daca AIG ar fi intrat in colaps, bancile ar fi fost fortate sa pluseze cu capital sau sa faca alte imprumuturi. Cu alte cuvinte, falimentul AIG ar fi insemnat o criza financiara la scara mondiala.

Dupa caderi dramatice si multa nervozitate, bursele s-au mai calmat miercuri, ca reactie la planul de salvare a companiei AIG. Oricand, insa, de pe Wall Street pot veni vesti negre.


VIDEO PROTVPLUS.RO