AIG salvata de la faliment de Banca Centrala Americana
In Statele Unite Guvernul a sarit in ajutorul celei mai mari companii de asigurari americane cu un imprumut urias si fara precedent: 85 de miliarde de dolari.
Astfel, s-a evitat falimentul care putea declansa o criza financiara la scara mondiala. In schimb, AIG a fost practic nationalizata. Statul a preluat cam 80% din capitalul sau.
Insa nu doar lipsa banilor lichizi este problema, ci si lipsa de incredere in soliditatea companiei. In mai putin de un an, actiunile AIG cotate la bursa au cazut dramatic de la mai mult de 70 de dolari, la doar patru.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
AIG are 4 000.000 de clienti si zeci de mii de angajati in 130 de tari. Cand o banca acorda un imprumut altei banci, AIG asigura aceste imprumuturi. Daca AIG ar fi intrat in colaps, bancile ar fi fost fortate sa pluseze cu capital sau sa faca alte imprumuturi. Cu alte cuvinte, falimentul AIG ar fi insemnat o criza financiara la scara mondiala.
Dupa caderi dramatice si multa nervozitate, bursele s-au mai calmat miercuri, ca reactie la planul de salvare a companiei AIG. Oricand, insa, de pe Wall Street pot veni vesti negre.