Criza economica ar putea duce lumea civilizata cu 30 de ani in urma

16-09-2008 00:00


Cel putin asta cred unii dintre analisti economici. Nu sunt insa in panica si considera ca dupa ce va trece valul de falimente rasunatoare pietele se vor stabiliza.

Cu toate acestea, bursele de la New York, Londra, Frankfurt, Tokyo, Hong Kong sau Singapore au inregistrat a doua zi de pierderi uriase. 

Rezerva Federala Americana a aruncat pe piata 50 de miliarde de dolari, la cateva ore dupa ce Banca Centrala a Japoniei punea in joc doua trilioane si jumatate de yeni, adica 25 de miliarde de dolari.

Analistii financiari cred ca piata creditelor nu va mai fi ce a fost pana acum un an, deoarece vor obtine bani doar cei care sunt in stare sa plateasca. 

De altfel, cifrele spun totul. Cum era si normal, falimentul celei de-a patra banci din Statele Unite s-a resimtit cel mai mult la New York, unde indicele Dow Jones a pierdut 500 de puncte, adica aproape cinci procente. 

Insa sirul de falimente va continua. Astfel, dupa falimentele rasunatoare de la Bear Sterns, Lehman Brothers si Merril and Lynch, toata lumea este acum cu ochii pe gigantul industriei de asigurari, AIG, ale carui actiuni au scazut cu 60%.
Pentru a salva aceasta firma, guvernatorul statului New York i-a permis firmei sa imprumute 20 de miliarde de dolari, ca sa nu ramana fara lichiditati. O masura temporara care nu rezolva situatia pe termen lung.

Cu toate incercarile statului, socurile provocate de falimentele bancare din Statele Unite sunt abia la inceput, iar multi analisti economici recunosc cu jumatate de gura ca spectrul marelui crash din 1933 nu este departe de realitate.


Tags: criza, sua, dolar, economie,

VIDEO PROTVPLUS.RO