Afacerile pe bani europeni, in stand-by pana ce fondurile intra in cont
Pana ajung banii europeni la noi, punem lacatul pe afaceri! Asta spun romanii, care au cerut finantare de la Uniunea Europeana, dar asteapta de mai bine de un an ca fondurile sa intre in cont.
Intre timp, planurile de afaceri nu mai corespund, datoriile cresc, iar devalorizarea monedei nationale ii face sa nu mai poata folosi nici macar ce au primit.
Spre exemplu, pentru un depozit frigorific de alimente la marginea Bucurestiului, Comisia Europeana a aprobat o finantare de 1,9 milioane de euro. Dar pana au venit banii, initiatorii proiectului abia au supravietuit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pana si premierul Emil Boc sustine ca "exista o discrepanta foarte mare intre dosarele depuse, semnate si platile efective, de la data semnarii la data implementarii au trecut intre 14 sau 18 luni".
Odata proiectul aprobat, investitia trebuie facuta pe cont propriu, urmand ca ministerul prin care vin banii europeni sa deconteze cheltuielile justificate. Insa, asteptarea este adesea vecina cu falimentul, spun cei care au trecut prin aceste situatii.
"Nu se poate, eu am investit bani, am luat bani de la banca 13 miliarde de lei, platesc dobanda de noua luni, iar ei imi cer cate o hartie in fiecare luna. Am proiect depus din iunie 2008 si nici azi nu am luat banii", a punctat Ionel Visinescu, om de afaceri.
Desi autoritatile spun ca fondurile europene reprezinta cea mai simpla solutie de iesire din recesiune, Romania a primit pana acum doar 300 de milioane de euro, din cele aproape 20 de miliarde destinate firmelor, transporturilor si resurselor umane. In schimb, platim de zece ori mai mult decat incasam la bugetul Uniunii.