Adoptarea euro, cel mai probabil dupa 2015
Analistii sunt sceptici privind adoptarea monedei unice europene de catre Romania in 2014 apreciind ca termenul cel mai probabil este dupa 2015.
De fapt nici nu era posibila adoptarea euro in 2014. Cel mai devreme, Romania ar putea fi evaluata in 2013, iar pregatirile si birocratia de dupa evaluare, vor amana adoptarea euro pana in 2015 plus, a apreciat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank, la ceremonia de decernare a titlurilor Chartered Financial Analyst (CFA), unul dintre cele mai prestigioase titluri din lume in domeniul financiar.
Avantajele oferite de o moneda unica europeana, mai ales in contextul crizei actuale, vor conduce la „urgentarea adoptarii euro in urmatorii ani” de catre mai multe tari europene, a subliniat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. „Paradigma se cam schimba cu adoptarea euro. Multe tari precum Danemarca, Polonia, Cehia, care nu erau convinse de adoptarea euro, acum se grabesc sa o faca, iar Italia spre exemplu, care intentiona sa renunte la moneda europeana, se gandeste acum ca umbrela euro fereste de o volatilitate a cursului de schimb, a precizat Dumitru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform CE, Romania nu indeplineste decat doua din cele cinci criterii ale adoptarii euro: datoria publica si deficitul bugetar. Cele cinci criterii pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a adopta euro sunt: media inflatiei anuale nu trebuie sa depaseasca cu 1,5% rata medie de inflatie a celor mai performante tari ale UE, deficitul bugetar sa fie mai mic de 3% din PIB, datoria publica sa fie sub 60% din PIB, cursul de schimb sa nu varieze cu mai mult de 15% anual fata de euro si ratele dobanzilor pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2% media celor mai performanti membri UE.