Pensia de la stat nu are viitor. Cati bani ai in contul din Pilonul II

Pensionara la bancomat

UPDATE: "Sistemul de pensii intra in colaps", atrage atentia ministrul muncii. Statul nu va fi in stare sa ne sustina la batranete, in conditiile in care 40% din populatia cu putere de munca nu cotizeaza.

"Este un sistem piramidal, daca nu crestem numarul contributorilor. Nu avem de unde sa scoatem banii", a declarat ministrul Ioan Botis.

Cifrele arata cat se poate de clar ca statul nu va fi in stare sa ne sustina la batranete, in conditiile in care 40 % din populatia cu putere de munca, NU cotizeaza.

Din 10 milioane de romani care ar putea sa lucreze doar 5,8 contribuie la sistemul public de pensii. Problema nu este de ieri de azi, ci de zece ani. Rata de ocupare a fortei de munca nu reuseste sa treaca de 58 %.

Ca sa creasca numarul contributorilor, guvernul a crescut varsta de pensionare, i-a introdus in sistem si pe militari. Dar nici asa nu se rezolva problema.

Citește și
Romani
Romanii economisesc doar 7% din venitul lunar. Putini au asigurare de viata
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

O solutie ar fi pensiile private. Doar 200.000 de romani au prevazut insa nevoia unei pensii facultative, adica mai putin de 1%.

Si situatia pensiilor private obligatorii este una dificila

Aproape jumatate dintre participantii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au acumulat in cont mai putin de 200 de lei fiecare, dupa 33 de luni de la startul sistemului, in mai 2008.

Datele au fost prezentate joi de presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, la la a IV-a editie a Mediafax Talks about Private Pensions.

Oficialul a mai spus ca media cotizatiilor este in jurul valorii de 800 de lei.

"In aceste conditii, Pilonul II nu va putea raspunde cerintelor pentru care a fost creat, respectiv asigurarea fostilor salariati a unui venit decent dupa incheierea perioadei active", a spus Oancea. Cu alte cuvinte, pensia pe care acest sistem o va asigura va fi una derizorie.

Fodurile de pensii private au adunat 1 mld. euro

La finele lunii ianuarie, fondurile de pe Pilonul II detineau active nete de 4,5 miliarde de lei, in urcare cu 3,9% fata de decembrie 2010.

Numarul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,4% in ianuarie, la 5,21 milioane.

Dintre acestia, pentru aproape 4 milioane angajatorii platesc contributii luna de luna.

Ce sunt pilonii de pensii

Pilonul I este sistemul public de pensii, pilonul II – cel privat obligatoriu, iar pilonul III este cel al pensiilor private facultative. Ultimele doua sunt administrate de fonduri de pensii private.

In 2010, contributia a fost majorata la 2,5%, iar in acest an este de 3%. Nivelul contributiei la aceste pensii este planificat sa creasca cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, pana cand va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor, adica pana in 2017.

Ce se intampla cu banii intrati in fondurile de pensii

Totul functioneaza comparativ cu un sistem bancar. Adica pensia aceasta este de fapt un depozit, pe care fondul il investeste intr-o anumita proportie ca sa inmulteasca banii.

Asa se face ca un contributor o sa primeasca, atunci cand iese la pensie atatia bani cati a cotizat plus randamentul pe care a fost in stare fondul sa-l produca.

Asta spre deosebire de pensiile publice, unde pensionarii sunt platiti din contributiile actuale ale angajatilor si unde nu se acumuleaza sume pe perioada indelungata ca sa poata produce dobanda ca la cele private. La stat sistemul este de tipul pay as you go. In romaneste asta inseamna plateste pe masura ce esti platit.

Prin pensiile private imprumutam statul

Fondurile de pensii cumpara titluri de stat – sunt chiar cei mai fideli clienti ai statului, cu banii nostri. Este o investitie sigura, cea in astfel de obligatiuni, dar daca am simplifica ecuatia rezulta ca noi ne imprumutam pe noi si tot noi platim dobanda.

Pe parcursul lunii ianuarie 2011, structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat, ca si pe parcursul anilor anteriori, a fost caracterizata de investitii preponderent in instrumente cu venit fix, in mod special titluri de stat (65,99%), arata CSSPP.

Cum afli cati bani ai in contul de pensie privata

Din pacate nu toti angajatorii le platesc la timp si integral contributiile salariatilor lor. Cel mai bine ar fi sa verificati periodic situatia contului ca sa nu aveti surprize neplacute.

Puteti intra pe site-ul www.apapr.ro la sectiunea "Verifica-ti pensia privata". Acolo va puteti face un cont, cu parola si utilizator, dupa care cereti fondului de pensii la care sunteti inscris, un cod de acces. Cu acesta puteti verifica daca aveti virate cotele stablite.

Daca veti constata ca nu sunt banii sau ca au fost intreruperi in plata ii puteti reaminti angajatorului ca este obligat prin lege sa va achite ratele aferente.

Legea nr. 411/2004 privind pensiile administrate privat:

Art. 145. - Fapta persoanei din vina careia contributia la fondul de pensii nu este virata sau este utilizata in alte scopuri decat prevede prezenta lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

Pe scurt, despre Pilonul III

Pe segmentul pensiilor facultative, activele nete ale celor 13 fonduri de profil totalizeaza 339,6 milioane de lei, avansul fata de decembrie fiind de 3,5%, in timp ce numarul participantilor a crescut cu 1,2%, la 224.191 persoane.

Suma medie acumulata pe acest segment al pensiilor private se ridica la 1.515 lei, potrivit datelor de la finele lunii ianuarie.

Potrivit legislatiei, contributiile la fondurile de pe Pilonul III sunt deductibile atat pentru angajator, cat si pentru angajat, in limita a 400 de euro/an, la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul pe profit (16% la companie), contributiilor catre asigurarile sociale de stat (10,5% la angajat si 20,8% la angajator) si contributiei de accidente de munca si boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).

Rolul sistemului de pensii private

A fost gandit sa duca la scaderea presiunilor viitoare asupra sistemului public de pensii, mai ales ca populatia se afla intr-un proces de imbatranire si vor fi din ce in ce lmai multi pensionari care ar trebui platiti din contributiile a tot mai putini angajati.

De asemenea fondurile sunt si investitori importanti in economie: in companiile romanesti listate pe bursa si in creditarea statului si segmentului privat autohton.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Dilema in Europa: la pensie sau la munca?
Dilema in Europa: la pensie sau la munca?

Cum o dai nu e bine! In unele state europene oamenii protesteaza cand guvernul creste varsta de pensionare, in altele le sare tandara ca nu mai sunt lasati sa munceasca. E si cazul asa-numitei generatii de baby-boomeri.

Romanii economisesc doar 7% din venitul lunar. Putini au asigurare de viata
Romanii economisesc doar 7% din venitul lunar. Putini au asigurare de viata

Acesta e un nivel minim in randul celor 10 state incluse intr-un studiu realizat de grupul ING, iar un sfert dintre respondenti au un plan de pensie privata, circa o treime detin o asigurare de viata si numai 8% un produs pentru investitii.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.