Duminica, la Romania Te Iubesc. Secretele ascunse de etichetele produselor cu care ne hranim zilnic
Intr-o piata globalizata, drumul de la furca la furculita a devenit atat de lung si de intortocheat, incat cumparatorului de rand ii este greu sa afle cine, unde si mai ales cum a produs carnea, laptele sau legumele.
Duminica, la "Romania, te iubesc' - descoperim nu doar o tara, depasita de pericolele alimentare, ci un continent intreg aflat mereu in alerta.
Indiferent de anotimp, in magazine gasesti tot ce-ti pofteste inima. Legume si fructe din belsug dar lactate tot anul, desi iarna, vacutele romanesti dau lapte putin. Consumul de carne pe cap de locuitor e in crestere, totusi zootehnia romaneasca e la pamant. In 2002, Romania cumpara din strainatate mancare de 1,17 miliarde de dolari. In 2008, importurile au crescut la 6,12 miliarde. Din care 4,9 sunt cumparaturi "intracomunitare".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La cumparaturi, o familie din Cluj descopera ca lactatele pe care obisnuia sa le cumpere, nu mai au producator pe eticheta.
Raspunsuri, la Romania, te iubesc, cand va invitam in fabrica de lactate si dezlegam misterul. De ce o smantana slaba e mai solida decat una grasa? Cu toate ca pe eticheta nu apar aditivi?
"Decizia se ia la nivel de multinationale si Romania in jocul asta nu exista, exista decizii comerciale pe baza de "de unde iau mai ieftin?"", spune profesorul universitar Dr. Dinu Toma, decanul facultatii de Management Agricol.
Bazata pe acest principiu - mancare multa si cat mai ieftina - intreaga industrie alimentara se intoarce azi impotriva noastra: diferenta intre fanul din sura si furajul industrial se poate numi aflatoxina cancerigena sau e-coli - o bacterie care in Germania a declansat in 2011 o adevarata epidemie.
"E o erezie sa dai astfel de hrana unor animale ierbivore, sa le dai proteine care sunt apropiate de starea animala sau sa le dai cereale, nutrienti ca sa creasca mai repede. Iar avem factorii de crestere, foarte importanti. Le tratam cu antidepresive si antibiotice pentru ca traiesc impreuna si nu ar trebui sa stea inghesuite. Asta creeaza in animal un biotop, o flora intestinala care nu sunt naturale si care pot accelera mutatiile.", spune Doctorul Rueff.
Iar autoritatile ne asigura ca ne apara de pericolul din mancare.
Pretul unui test rapid de aflatoxina, la Romania te iubesc, cand va prezentam si portia zilnica de pesticide - autorizate: imazalil, orthofenilfenol, thiabendazol, difenil. Merita si romanii sa fie atentionati in magazine, va spun chiar specialistii.
E suficient? Medicii spun ca nu - argumentele - la Romania, te iubesc, cand vorbim si despre efectele pesticidelor asupra omului, pe care le studiaza lumea medicala internationala.
"Inca una, doua generatii cu astfel de alimentatie, si vom avea probleme medicale total necunoscute azi", spune profesorul doctor Rueff.
In vestul Europei e la moda sa fii "localvor" - adica sa cumperi mancare produsa in zona ta. In schimb, romanii isi umplu portbagajul pe criteriul pretului. Dar cat de mari sunt costurile ascunse ale mancarii industriale, ne explica doctorii la Romania, te iubesc.