Duminica, la "Romania, te iubesc!": Povestea romancelor care si-au lasat tara si copiii pentru a ingriji bolnavii Italiei

16-05-2014 20:01


Sute de romance au luat drumul strainatatii ca sa scape de saracie. Dar platesc stabilitatea financiara cu singuratate, dezolare si lacrimi.

Au sufletul sfasiat intre vinovatia de a-si fi parasit copiii si parintii si datoria de a castiga un ban pentru familie. Duminica, la emisiunea "Romania, te iubesc", va prezentam povestile impresionante ale romancelor care ingrijesc batrani in Italia.

Pe Georgeta o intalnim pe strazile din Torino. In Romania, a fost profesoara, psiholog la o casa de copii si redactor la un radio local. Acum ingrijeste o batrana care sufera de Alzheimer. "Mi-as fi dorit in loc sa schimb scutece la batrana pe care am ingrijit-o sa schimb scutece la nepotul meu, sunt fragmente din viata care iti sunt furate".

Veronica traieste si ea zi si noapte alaturi de o femeie in varsta si bolnava."Ea traieste intr-o realitate a ei, incepe a deveni violenta, sare la bataie. Liniuta intre normal si anormal este foarte fina".

Cat de greu e sa obtii un asemenea job, cum e platit si cat de solicitant este, va spune chiar ea, la "Romania te iubesc!".

Si Dana a trecut prin momente cumplite pana sa devina ce e azi: sefa infirmierelor intr-un camin de batrani din Bergamo. S-au implinit 12 ani de cand a fugit cu sotul sa munceasca in Italia. A lasat acasa tot ce avea mai scump. Cei doi baieti: cel mic avea 5 ani. "Mi-am gasit copiii ca la Auschwitz, maltratati", spune ea.

Romancele au mare cautare cand vine vorba de ingrijirea batranilor la domiciliu un Italia.

"Chiar daca suna urat, sunt albe, cu o cultura crestina, au deseori valori similare cu cele ale persoanei asistate", explica Gian Carlo Blangiardo, Prof. Demografie.

Si cum nevoia de aceste servicii in Italia e in crestere, exodul romancelor pare de neoprit. Cat de mare e castigul si daca merita sacrificiul, vedeti la "Romania, te iubesc!"

Tags: romance, italia, slujbe,

VIDEO PROTVPLUS.RO