Vaccinarea anti-pneumococică și rolul ei esențial în lupta cu boala COVID-19
Ne uităm cu atenţie la jocul dintre bacteriile bune, care ne colonizează şi ne ajută să supravieţuim, și cele rele - care încearcă să ne doboare.
Acest joc este permanent. La nivel gâtului, găsim în mod normal o bacterie numită pneumococ. Sistemul imunitar îl ţine în control.
Din păcate, în codițiile unei viroze, chiar banale, se poate multiplica necontrolat. Dă simptome severe la nivelul plămânilor. Vedem imediat cum ne apărăm inteligent.
Pneumococul este un tip de bacterie, care …locuieşte, în mod normal la nivelul gâtului. În cazul unei infecţii virale, o banală viroză de exemplu, se poate multiplica necontrolat. Şi apare şi infecţia pneumococică. Organismul copiilor nu poate limita o infecție pneumococică.
Andreea Groza, corespondent PROTV: „Vaccinul anti-pneumococic a fost inclus în Programul Naţional de Imunizare în 2013. Până în 2017, nu au există şi fonduri pentru ca acest vaccin să se facă gratuit celor mici. Toţi adulţii cu boli cronice au nevoie, o dată la 5 ani, de vaccinul anti-pneumococic. Aceştia însă trebuie să şi-l platească singuri”.
Iată ce poate face în cazul unui copil nevaccinat:
Prof dr. Mihaela Bălgrădean, Spitalul Marie Curie: „Microbii au toxice care cauzează tulburări vasculare foarte mari şi determină această boala sistemică la nivel tuturor organelor.”
În cazul adulţilor cu boli cronice, sistemul imunitar nu este echilibrat. Din acest motiv, pot apărea des pneumonii bacteriene, atât iarna cât şi vara!
Peste 90% dintre toate pneumonii sunt cauzare de pneumococ. Din cauza abuzului de antibiotice din ultimii zeci de ani, microbul este rezistent la antibiotice! În sezonul infecţiilor respiratorii virale, această bacterie determină suplimentar pneumonie bacteriană.
Dr Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: „Un vaccin împotriva pneumococului, care protejează împotriva a 13 subtipuri de pneumococ, se face o dată în viaţă. Protejează de pneumoniile cele mai severe pe care le poate face adultul.”
Plămânul pacienţilor infectaţi cu virusul COVID-19 devine un fel de "rană deschisă". Infecţia virală degradează suplimentar mecanismele de protecţie ale plămânului, fenomen care conduce uşor la infecţii bacteriene. Cea mai frecventă este pneumonia cu pneumococ. De aceea, e importantă vaccinarea anti-pneumococică în cazul adulţilor, o singură dată în viaţă.