Pneumococul este prezent în mod natural în corp. În ce condiții bacteria devine agresivă și provoacă pneumonia
Pneumococul este un microb prezent în mod normal în organismul uman. Poate determina infecții severe la nivelul plămânilor, adică pneumonii.
Și aceasta în contextul unei banale viroze respiratorii. Cum e posibil? Explicăm imediat legăturile.
Ce înseamnă pneumococ? Este un tip de bacterie, care produce frecvent pneumonii, infecții la nivel plămânilor. Îl găsim, în mod normal, în gât. Sistemul imunitar îl ține în control.
Din păcate, în condițiile unei infecții virale, se poate multiplica necontrolat. Dă simptome severe la nivelul plămânilor.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Andreea Groza, corespondent PROTV: „Vaccinul pneumococic a fost inclus în programul național de imunizare în 2013. Până în 2017, nu au existat și fonduri pentru ca acest vaccin sa se facă gratuit celor mici. Toți adulții cu boli cronice au nevoie, o dată la 5 ani, de vaccinul anti-pneumococic. Aceștia însă trebuie sa și-l plătească singuri”.
Iată ce poate face în cazul unui copil nevaccinat:
Prof. dr. Mihaela Balgrădean, Spitalul Marie Curie: „Microbii au toxice care cauzează tulburări vasculare foarte mari și determină această boală sistemica la nivelul tuturor organelor.”
în cazul adulților cu boli cronice, sistemul imunitar nu este echilibrat. Din acest motiv, pot apărea des pneumonii bacteriene atât iarna cât și vara! Peste 90% dintre toate pneumoniile sunt cauzate de pneumococ. Din cauza abuzului de antibiotice din ultimii zeci de ani, microbul este rezistent la antibiotice! De aceea, și adulții an nevoie de vaccinare anti-pneumococică.”
Dr. Beatrice Mahler, manager Institut Marius Nasta: „Un vaccin împotriva pneumococului, care protejează împotriva a 13 subtipuri de pneumococ, se face o dată în viață. Protejează de pneumoniile cele mai severe pe care le poate face adultul.”
Plămânul pacienților infectați cu virusul COVID-19 devine un fel de "rană deschisă". Infecția virală degradează suplimentar mecanismele de protecție ale plămânului, fenomen care conduce ușor la infecții bacteriene. Cea mai frecventă este pneumonia cu pneumococ. De aceea, e importantă vaccinarea anti-pneumococică în cazul adulților, o singură dată în viață.