Sodiul și potasiul, mineralele gestionate de rinichi care reglează tensiunea și inima. Ce produse nu trebuie consumate
Ne jucăm cu două minerale. Cu ele bate inima și tot datorită lor circulă informația electrică în sistemul nervos. Cu cele două minerale se joacă - perfect - rinichii. Sodiul și potasiul se elimină prin aceleași porți din rinichi.
Acum haideți să vedem ce ne facem cu prea mult gust... sărat. Când e prea mult sodiu, adică sare, rinichiul se concentrează pe sodiu. Să elimine cât mai mult. Dar elimină, din păcate, și potasiu. Și scade... potasiul, mineral care reglează bătăile inimii. Reglează şi presiunea sângelui din vase.
Toate produsele ambalate conțin sare adăugată. Ce să cumpărăm ca să fie sigure? Medicii nefrologi au o recomandare simplă. Ne uităm pe eticheta nutrițională și vedem ce procent de sodiu are produsul alimentar. Are peste 1,5 grame - recomandarea e... să lăsați produsul pe raft. Are sub 1 gram de sare, atunci e recomandat pentru consum.
Sodiu și potasiu. Acești electroliți sau ioni, sau minerale, stau în fiecare celulă. Sodiul în afară, potasiul în interior. Datorită lor, funcționează creierul. Și tot datorită lor - bate inima.
Rinichii îi reglează. Reușesc perfect, dacă funcționează normal. Pentru că reglează aceste minerale, nu au nevoie de sare, în cantitate mare, adică de sodiu. Ne explică medicul nefrolog Cristina Căpușă.
Conf. univ. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Foarte important să încercăm să folosim și alte condimente în afară de sare, busuioc, tarhon, cimbru, dau gust bun mâncării, și ar trebui să ne obișnuim, în ciuda educației din moși strămoși. Să se gătească în casă, din legume cumpărate proaspete și nu să ia borcanul cu mazăre să facă mâncare cu mazăre, ci mazăre din piață sau mazăre congelată”.
Legumele proaspete conțin o cantitate mare de potasiu. Gătite cu ierburi aromatice și nu cu exces de sare - ajută rinichii.
Când în organismul nostru este prea multă sare, va crește tensiune arterială pentru că atrage apa. Pe de altă parte, prea multă sare înseamnă puțin potasiu, iar vasele de sânge nu se mai relaxează. În aceste condiţii, creşte din nou tensiunea.
Aşa apar dezechilibre între sodiu și potasiu - nu neapărat mari. Inima bate haotic şi apar palpitațiile. Stăm de vorbă cu specialistul cardiolog Gabriela Răileanu.
Dr. Gabriela Răileanu, medic specialist cardiolog: „Inima este un mușchi și el acționează pe baza modificărilor dintre sodiu și potasiu la nivelul membranei celulare, dacă aceste două minerale nu mai sunt în echilibru, pot apărea aritmii severe. În funcție de modul în care funcționează rinichiul nivel lor în sânge crește sau scade. Trebuie să fie un echilibru pentru că valorile nu trebuie mult modificate ca să vedem pe electrocardiogramă.”
Pe EKG se vede cum inima bate prea repede ori prea încet - ambele situații sunt periculoase.
Rinichii pierd din capacitatea lor - 1% pe an, după 40 de ani. Nu au nevoie de exces de sare niciodată. Calculați cel mult 5 grame de sare pe zi. Și anual, aveți nevoie de analize speciale care arată funcția renală: creatinina, rata de filtrare și analiza de urină.