Se pot combina vaccinurile anti-Covid-19? Modul spectaculos în care luptă organismul cu infecția

×
Codul embed a fost copiat

Vaccinurile învăță sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva bolii fără să determine boala reală. Sunt cel mai important instrument în fața formelor grave de boală. Putem să mixăm serurile anti- SARS-COV-2 produse de cele 4 firme?

În fiecare zi, organismul este confruntat și atacat de miliarde de microbi. Folosesc trucuri inteligente pentru a intra în corpul nostru. Cu scopul de a prelua controlul. Din fericire, avem o apărare puternică: sistemul nostru imunitar.

Sistemul de apărare simte, chimic, toți microbii. Și îi reține. Asemenea sistemului nervos, apărarea are memorie.

O construim prin infecții naturale. Și prin vaccinare. Este cea mai inteligentă armă din natură.

Dacă ați făcut boala COVID-19, aveți anticorpi care luptă, specific, cu SARS-COV-2. Dar nu și cu alți microbi. Spre exemplu, nu pot lupta cu virusul gripal.

Citește și
Doctor de Bine
Pielea și sistemul nervos au aceeași origine embrionară. Stresul le afectează simultan. Care sunt efectele
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Dacă v-ați vaccinat împotriva SARS-COV-2, în 30 de zile aveți anticorpi competenți să lupte specific împotriva acestui virus.
Aceștia scad. La câteva luni după boală sau după vaccinare.

Este un fenomen biologic normal, care arată că sistemul imunitar funcționează bine și eficient.

Dar dacă vă reîntâlniți cu virusul SARS-COV-2, cantități uriașe de anticorpi se produc din nou. Vor fi eliberați în sânge. Și veți lupta eficient.

 

Cum funcționează cele 4 vaccinuri

 

A treia doză să fie tot un vaccin ARN mesager - Pfizer sau Moderna? Sau un vaccin ADN - așa cum este cazul serurilor AstraZeneca și Johnson & Johnson. Se pot combina, ne spun forurile de reglementare pentru medicamente.

Puteți să primiti rapel cu o marcă diferită față de vaccinul făcut prima oară. În România, este la alegererea fiecăruia firma producătoare a rapelului. Dar ce ne spune sistemul imunitar? Aflăm imediat.

La 6 luni după ce ați făcut schema completă de vaccinare Pfizer ori Moderna, vorbim despre vaccinuri ARN mesager, e posibilă a treia doză. După vaccinul Johnson & Johnson, care presupune o singură doză inițială, la două luni se poate face a doua injectare, numită rapel. Sau booster. Tot cu Johnson.

Toate vaccinurile autorizate oferă organismului instrucțiuni pentru producerea proteinei spike din virusul SARS-CoV-2, țepișorii pe care îi vedeți în fotografii. Această proteină permite virusului real să invadeze celulele și să provoace infecție.

Vaccinurile ARNm -de la Pfizer-BioNTech și Moderna - oferă modelul pentru proteina spike sub formă de ARN mesager.
Vaccinurile AstraZeneca și Johnson - se numesc vaccinuri ADN. Oferă modelul proteinei spike în interiorul unui alt virus transportator, numit vector viral.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Proteina este inclusă într-un virus ADN care introduce în organism. Virusul se multiplică în organism și când se replică proteina virală se replică și proteina vaccinală. Se pot produce anticorpi nu doar față de proteina SARS-COV-2 și față de proteinele virusului care au fost introduse în organism”.

După ambele tipuri de vaccinări, sistemul imunitar recunoaște rapid sproteinele spike din SARS-COV-2. Generează un răspuns imunitar pentru a le combate. Această apărare pregătește organismul să se protejeze împotriva virusului real.

 

Cum funcționează memoria sistemului imunitar

 

În timpul pregătirii producem anticorpi, dar și celule ”de memorie”. Și celule T, care pot ucide celulele infectate pentru a preveni multiplicarea virusului.

Când primește doza booster, rapelul, sistemul imunitar trece printr-un răspuns imun secundar. Datorită celulelor de memorie, răspunsul imun secundar se activează rapid. Sunt produși anticorpi mai maturi și sunt chiar mai buni pentru captarea proteinelor spike din SARS-COV-2.

Cum amestecăm firmele producătoare la doza rapel ? E posibilă mixarea. Dacă ați făcut un vaccin ARN mesager să urmeze unul ADN. Și invers – ne spun autoritățile care reglementează medicamentele. Logica sistemului imunitar are o mică particularitate.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Rezultatele care s-au văzut până acum au arătat că dacă s-a vaccinat prima și a doua oară cu ARN mesager, la a treia doză dacă se administrează un vaccin ADN e posibil ca în loc să crească anticorpii față de proteinele SARS-COV-2 să crească titrul de anticorpi față de virusul ADN, care s-a folosit ca vector”.

Persoanele care au primit vaccinul Johnson & Johnson cu o singură injecție au obținut o concentrație mai mare de anticorpi după ce au primit un rapel de la Pfizer sau Moderna. Decât dacă ar fi primit rapelul Johnson & Johnson.

Pentru persoanele care au primit prima oară vaccinurile ARN, Pfizer sau Moderna, urmat de o a treia doză cu Johnson & Johnson, răspunsul anticorpilor a fost similar cu cel observat la cei care au primit o a treia doză de ARN mesager.

Asemenea sistemului nervos, sistemul imunitar are memorie. Își amintește dacă a luptat cu un microb.

În urma oricărei infecții naturale ori a vaccinului apar unități de memorie printre celulele albe, numite limfocite B sau celule B.

 

Celulele T rezistă și 17 ani

 

Se antrenează în interiorul organismului să devină imuno-competente. Sunt descărcate în circulație și apoi recirculă în ganglioni. Se întâlnesc cu microbii în ganglioni. Și începe lupta. Ganglionii se măresc. Și se pot palpa.

După ce vă vaccinați, la contactul real cu virusul, celulele B vor produce anticorpi. În cantități mari. Vor fi eliberați în sânge. Anticorpii captează și blochează virusul.

Celulele imunitare cu memorie găsim și printre limfocitele T, un tip de globule albe. Detectează celulele infectate cu SARS-COV-2.

Dacă vă vaccinați, aceste unități de elită ale sistemului imunitar uman elimină celulele infectate. Înainte ca virusul să se înmulțească în organism. Cum?

Celulele infectate arată pe suprafața lor stegulețe. De fapt ascund, în suprafață, bucăți ale virusului. Aceste bucăți permit celulelor T ucigașe să le identifice. Și să le distrugă. Oferă așa numita imunitate celulară.

Nu simțiți acest acest război super-specializat dacă ați făcut boala ori v-ați vaccinat. În cazul persoanelor infectate cu SARS-COV-1, celulele T au rezistat 17 ani. Enorm.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Cum sunt implicați dinții în gestionarea stresului. Dr. Andi Drăguș: O patologie care privește tinerii în special
Cum sunt implicați dinții în gestionarea stresului. Dr. Andi Drăguș: O patologie care privește tinerii în special

“Sunt stresat!”. Grăsimile din sânge cresc, crește glicemia. Dar stresul poate avea manifestări neobișnuite.

Pielea și sistemul nervos au aceeași origine embrionară. Stresul le afectează simultan. Care sunt efectele
Pielea și sistemul nervos au aceeași origine embrionară. Stresul le afectează simultan. Care sunt efectele

Descuamările scalpului apar frecvent și cer control medical. Aceasta deoarece pot să arate inclusiv afecțiuni.

Avertismentul medicilor neurologi: Cine nu își face vaccinul anti-Covid-19 de teama trombozelor comite o greșeală
Avertismentul medicilor neurologi: Cine nu își face vaccinul anti-Covid-19 de teama trombozelor comite o greșeală

Să nu faci vaccinul împotriva coronavirusului de teama trombozelor este o mare greșeală, spun medicii neurologi. Covidul în sine este un factor de risc pentru formarea cheagurilor de sânge mult mai sever.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.