Regulile pe care trebuie să le respectăm pentru a ne bucura de masa de sărbători fără să ne trezim cu kilograme în plus
Mese bogate, care nu lasă kilograme în plus? E posibil, de Paște. Cu doar câteva reguli. Începe „Doctor de bine”.
Vreți să vă bucurați de masa de sărbători fără să vă treziți cu kilograme în plus? Aflați că se poate! Ce avem în meniul de Paște?
Preparate tradiționale pe bază de carne de miel: borș, friptură, drob, stufat. Niciunul dintre ele nu reprezintă un pericol pentru siluetă, dacă degresăm carnea și evităm să adăugăm ulei în exces la gătit.
Putem spune că tot meniul de Paște respectă regulile unei diete proteice, adică produse din carne și multe legume- depinde de noi câte făinoase și cât zahăr adăugăm în compoziție!
Și tot de noi depinde cantitatea, tot ce e mult îngrașă! Țineți cont că farfuria ideală are 20 cm în diametru, adică 2 palme.
Și jumătate din ea trebuie să fie plină cu legume! Chiar și așa, ne așteaptă câteva zile în care mâncarea este la loc de cinste pe orice masă.
Cum să procedăm să nu ne "cadă greu", nici la digestie, nici pe cântar? Evităm să mâncăm totul la o singură masă! Aperitivele, adică drob, ouă fierte și câteva felii de caș, alături de multe legume proaspete sunt meniul pentru mic dejun.
Așteptați apoi 4-5 ore până la masa de prânz, cu ciorbă și stufat. Păstrați pentru masa de seară friptura la cuptor sau la grătar, cu multă salată verde.
Rămâne loc și pentru un pic de dulce, o felie de Pască și o ceașcă de cafea sunt desertul perfect!
Oul este simbolul sărbătorilor de Paște, iar oul fiert este un prieten al curei de slăbire. Pentru numai 80 de calorii, are cea mai mare putere de sațietate dintre toate alimentele, adică ține de foame mult timp.
Consumați-l fără frică, stimulează secreția de bilă și ușurează digestia. Cu o singură condiție: să nu-l mâncați cu maioneză! Drobul este un preparat dietetic din carne, ouă și multă verdeață, totul gătit la cuptor. Acest "chec" sățios și hrănitor poate fi făcut din carne și organe de miel, dar și din pui, vită sau porc. 1-2 felii de drob alături de o porție generoasă de salată verde înseamnă o masă sățioasă, potrivită chiar și în cură de slăbire.
Nu uitați de stufat, acea tocană pe bază de ceapă verde și usturoi. Dacă digestia ne permite și cei din jur nu protestează, n-ar fi rău să mâncăm mai des ceapă și usturoi. Conțin compușii cu sulf care se activează în ficat și au efect detox.
Nu vă place carnea de miel? Atunci faceți stufat cu carne de pui sau de porc. Aveți arsuri de la ceapă și usturoi? În varianta fiartă sunt tolerate mai ușor, iar conținutul mare de fibre accelerează digestia. Gătiți cu sos de roșii din belșug, crește absorția fierului din carne și verdețuri.
Nici la capitolul dulciuri nu suntem în pericol, pasca e o combinație de cozonac cu brânză proaspătă din lapte de primăvară. Este un desert echilibrat nutrițional, care face parte din categoria produse de panificație, nu de cofetărie.
Ca să fie cu adevărat un cozonac dietetic, fiți atenți la cantitatea de zahăr din rețetă- o pască reușită nu trebuie să fie foarte dulce, compensați cu stafide din plin!
1 kg în plus pe cântar înseamnă un aport suplimentar de 7000 cal, deci nu ne îngrășăm dintr-o masă. Repartizați mâncarea de-a lungul întregii zile, așa vă faceți toate poftele fără risc pentru siluetă. Profitați de soare și ieșiți la o plimbare, micile excese culinare pot fi compensate cu un pic de mișcare. Să aveți sărbători luminate, cu gust bun și bucurie în toate!
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, doctor de bine, masa, kilograme in plus,
Dată publicare:
18-04-2025 07:37