Reconstrucția osoasă pentru implanturi dentare. Când și cum se realizează
Odată cu înaintarea în vârstă, pierdem volum osos. Procesul poate fi unul accelerat dacă nu mai punem suficientă forță pe oase.
Pe măsura ce trece timpul, oasele își pierd din volum. Fenomenul se observă clar, la o simplă radiografie.
Este un fenomen natural, care debutează la 30 de ani, indiferent de consumul nostru de calciu. Ce putem să facem aflăm imediat.
Pe măsură ce trece timpul, toate oasele își pierd volumul. Și la nivelul mandibulei și la nivelul maxilarului, volumul este pierdut odată cu îmbătrânirea. Și pierdut accelerat, dacă pierdem dinți.
Prin masticație, dezvoltăm forțe uriașe. Cele mai mari pe care le poate produce organismul. Acestea, de fapt, mențin și oasele de susținere, normale. Pierdem un singur dinte, pierdem accelerat parte din volumul osos.
Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară: „Reconstrucția osoasă este o intervenție realizată de medicul specialist chirurg în cazul în care nu avem suficient pentru a insera un implant dentar. Fie nu avem înălțime suficientă de os, fie nu avem grosime suficientă de os. Fie avem un defect de os, care trebuie reconstruit”.
Prin două metode se poate reconstrui osul. Aceasta după ce examenul imagistic arată cât os a fost pierdut. Se adaugă un amestec sintetic în osul pacientului sau este recoltat os din mandibula pacientului.
Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară: „Din partea din care se recoltează os, se poate forma os la loc pentru că este un defect conținător, rămâne ca un fel de gaură, dar pereții înconjurători pot produce celule osoase”.
Dinții pierduți din zonele laterale, unde apar forțele cele mai mari pe care le dezvoltăm în cavitatea orală, duc la mărirea volumului sinusurilor. Pe această zonă poate rămâne os cu o grosime de sub 1 milimetru.
Mihai Cîrstea, medic specialist chirurgie orală: „Fiind o zonă masticatorie, unde forțele sunt foarte mari, implanturile nu trebuie să fie foarte scurte, un implant mediu ar trebui să aibă 10-12 mm. Adiția la acest nivel cam atât ar trebui să fie de înaltă”.
Medicul specialist apreciază dacă adiția de os se face sau nu în aceeași ședință cu implantul dentar.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, dinti, stomatologie, implant dentar,
Dată publicare:
13-08-2024 09:07