Preparatul dietetic pentru masa de Paște, hrănitor și sățios, recomandat chiar și în cura de slăbire

×
Codul embed a fost copiat

Un preparat dietetic prezent pe masa de Paște este drobul. Este hrănitor şi saţios. O felie de drob lângă o salată înseamnă o masă recomandată chiar și în cura de slăbire. 

Un preparat tradițional pentru masa de Paște este drobul, un fel de „cozonac“ de carne. Care este valoarea nutritivă a organelor? Ficățeii, creierul, limba și pipotele, inima și rinichii, splina și măduvioarele sunt organe de animale pe care le considerăm tot carne, însă o carne de categoria a 2-a.

În unele țări ele nici măcar nu se consumă, însă la noi există numeroase preparate pe bază de organe - drobul de miel stă mărturie.

Avantajele și dezavantajele organelor folosite în drob

Ce avantaje au organele? Sunt accesibile ca preț, au un conținut crescut de proteine și redus de grăsimi (sub cinci la sută), vitaminele A și D, tot grupul de vitamine B și mult fier, zinc și seleniu.

Dezavantajele? Mult colesterol în ficat și creier, mult acid uric în rinichi, plus eventuale urme de toxine și antibiotice.

Citește și
Mancare de sărbători
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci

Cu 100 de grame de ficat acoperim 50 la sută din necesarul zilnic de fier și 100-300 la sută din doza de vitamina B. Are un aport de vitamina A de 15-30 ori mai mare decât doza zilnică recomandată. Totul cu numai 135 calorii și patru grame de grăsime. Nu e recomandat să consumăm ficat prea des din cauza aportului mare de colesterol (300mg/100g).

Despre valorile nutriționale ale creierului, rinchilor, inimii și limbii

Creierul este campion la aportul de colesterol (2000mg/100g) și are și purine din belșug, care cresc riscul de gută. Deși au lipide sub patru la sută, și rinichii conțin mult colesterol și acid uric.

Inima este organul cu cea mai puțină grăsime, iar limba este în esență un concentrat de mușchi echivalentă cu carnea slabă.
În concluzie, drobul nu trebuie să lipsească din meniul de Paște. Este un preparat dietetic ce are la bază organe fierte, ouă și multă verdeață, totul gătit apoi la cuptor. Acest „chec“ sățios și hrănitor poate fi obținut din carne de miel, dar și din carne sau organe de pui, vită sau porc.

Una sau două felii de drob alături de o porție generoasă de salată verde sau orice fel de legume este o masă delicioasă recomandată chiar și în cura de slăbire. Nu degeaba se spune că Paștele este fudul, avem toate șansele să nu ne trezim cu kilograme în plus după această sărbătoare. Singurul regret ar fi că nu putem mânca drob tot timpul anului!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci

Venim cu idei pentru o masă îmbelșugată de Crăciun. Iată lista pentru masa de Crăciun din anul 1937, listă făcută de dom' Pascale, negustor stimat din Obor.

Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc
Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc

Toate aperitivele din porc, dacă nu sunt mâncate cu pâine, sunt potrivite pentru dieta proteică. Adică nu îngrașă.

Mișcarea, cel mai eficient „medicament” pentru inimă. Cum previne aritmiile și cheagurile de sânge
Mișcarea, cel mai eficient „medicament” pentru inimă. Cum previne aritmiile și cheagurile de sânge

Cel mai eficient medicament pentru sistemul cardio-vascular este mișcarea. Detalii chiar acum, la „Doctor de bine”.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.