Pierderea dinților din zonele laterale implică rapid și pierderea osului de susținere. De ce este necesară adiția de os
Pierderea dinților din zonele laterale implică rapid și pierderea osului de susținere. Din acest motiv este necesară reconstrucția osoasă.
Potrivit statisticilor, dinții laterali se pierd cel mai repede. Ce este de făcut aflăm acum, la „Doctor de Bine”.
Odată pierdut un dinte din laterale, osul în care acesta stătea se pierde accelerat. După pierderea premolarilor sau o molarilor e nevoie de reconstrucție osoasă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Anca Rusu, medic chirugie alveolară: „Reconstrucția osoasă este o intervenție realizată de medicul specialist chirurg în cazul în care nu avem suficient os pentru a insera un implant dentar, nu avem suficient os pe înălțime, pe lățime sau defecte osoase. De multe ori, osul atrofiat rămâne atât de atrofiat ca o lamă de cuțit. Ne obligă să aducem os din altă parte, din unghiul mandibulei”.
Osul recoltat din mandibulă se va reface ulterior. Organismul are această capacitate. De asemenea, în unele situații, e posibilă folosirea osului artificial. Premolarii și molarii pierduți de multă vreme. Vorbim despre o zona în care mestecăm, adică dezvoltăm forțe uriașe în cavitatea orală.
Dr. Mihai Cîrstea, medic specialist chirurgie orală: „Fiind o zonă masticatorie, unde forțele sunt foarte mari, implantul nu ar trebui să fie foarte scurt, un implant mediu ar trebuie să aibă 10 mm, poate 12 mm. Adiția de la nivelul sinusului cam atât de înaltă ar trebuie să fie”.
Din acest motiv, înainte de implant și înaintea adiției de os, se face așa numitul sinus lift. Adică se ridică mucoasa sinusului.
Dr. Anca Rusu, medic chirugie alveolară: „Se realizează în aceeași ședință cu realizare implantului și, de fapt, prin același canal unde s-a frezat pentru a insera implantul. Tot pe acolo se introduc instrumente speciale, care ridică mucoasa sinusului cu 2-3 mm, adică spațiul de care avem nevoie pentru a face adiția de os”.
Aceasta este varianta netraumatică, posibilă doar uneori. O altă variantă este realizarea unei ferestre laterale în os pentru ridicarea mucoasei sinusului. Se numește sinus lift extern. În felul acesta, e posibilă refacerea în siguranță a premolarilor ori a molarilor din zona superioară.