Oboseală tot timpul! Este un simptom legat atât aparatul de respirator, cât și de inimă.

Plămânii și inima sunt în legătură directă. Și orice suferință se simte în ambele sensuri.

Dr Iulian Călin, medic cardiologie intervențională: „Ventriculul stâng este pompa inimii care va trimite sângele oxigenat - adus prin atriul stâng de la plămân cu mult oxigen – prin aortă, care e conductul principal al organismului. Duce sânge oxigenat în tot organismul.”

După ce furnizează oxigen fiecărei celule, sângele este readus la inimă prin cele două vene principale ale organismului. Ajunge în camera din inimă numită atriul drept. Și de aici, din nou, în plămâni. Este ciclul vieții.

O infecție respiratorie severă afectează și inima. Și apare oboseala. În timpul unei infecții, alveolele pulmonare, prin care respirăm, ajung să fie pline cu lichid. Nu mai funcționează. Tot ce nu mai este biologic funcțional - spun legile naturii - se distruge!

Dr Dana Nedelcu, medic primar radiologie: „Alveola se umple cu lichid, nu se mai pot realiza schimburile de gaze. Organismul încearcă să înlăture această dramă pulmonară și apar cicatricile - așa se întâmplă și când te tai pe piele.”

De fapt, suferințele plămânilor sunt resimțite imediat de inimă. Și invers. Suferințele inimii sunt resimțite de plămâni, pentru că e afectată circulația pulmonară.

Oboseala este simptomul principal care arată că inima nu poate oferi volumul de sânge oxigenat necesar.

Cum apare infarctul 

Una din cauzele principale sunt așa-numitele artere coronare blocate. Sunt artere, care fac o coroană în exteriorul inimii. Aici apare infarctul de miocard.

Infarctul tratat cu succes. Efectele în lanț arată că, o valvă din inimă, numită valvă mitrală, nu își mai face treaba. Se repară endovascular.

Dr Iulian Călin, medic cardiologie intervențională: „Prin vena femurală se bagă niște catetere. Avem două foițe ale valvei mitrale care nu se prind și le prindem din exterior ca niște cârlige fără să oprim inima. Orificiul unde nu se închide îl vor sutura”.

Ce trebuie să facem dacă suntem obosiți făcând activități normale

Toate aceste evenimente, ca să nu se întâmple înseamnă că, atunci când obosiți făcând activități normale, care nu erau atât de obositoare, să mergeți la cardiolog.

De asemenea, la cardiolog este obligatoriu un control anual, în lipsa simptomelor.