Obezitatea, pericol pentru organism. De ce kilogramele în plus trebuie tratate
Obezitatea produce rețele de inflamație și dereglează toată activitatea organismului uman. Este o boală cronică netransmisibilă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În plus, țesutul gras distruge la propriu celulele funcționale din ficat ori din p
De ce kilogramele în plus trebuie tratate?
Indicele de masă corporală este un indicator prin care vă calculați greutatea normală în funcție de înălțime. Arată că sunteți supraponderal? Mergeți la medic, pentru că deja există o problemă medicală:
Doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Nu lăsăm să treacă timpul. Vezi că pe cântarul tău ai 2-3 zile - 1 kilogram în plus, vii la medic. Nu există o scuză. Cu cât devenim mai bătrâni, rata metabolică scade și devenim mai grași. Nu, nu e adevărat".
De ce să mergeți la medic? Țesutul gras este un organ endocrin. Substanțele bioactive pe care le produce se numesc adipokine. Leptina este o astfel de substanță.
Doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Când mâncăm, leptina crește, transmite un impuls creierului și ne oprim. Spre exemplu, persoanele obeze nu au deficit de leptină, ci sunt rezistente la leptină, adică au leptină suficientă, dar leptina lor nu reușește să găsească un răspuns în creier să se oprească din mâncat".
Leptina este direct proporțională cu indexul de masă corporală.
Celulele grase secretă factori pro-inflamatori. Se numesc interkeukina 10 si T N F APHA, adică tumor necrosis factor-αlpha.
Doctor Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Persoanele obeze au progleme de coagulare, sunt într-un stadiu de inflamație cronică pt că apare o creștere a proteinei C reactive, a interleukinei 10 și TNF. Cresc statusul pro-inflamator, crește rezistența la insulină, modifică profilul lipidic, toate cheia și a patologiei și a terapiei este țesutul adipos, celulele produc atât de multe substanțe".
Cu ajutorul medicului, veți regla aceste procese complicate.
Toate atacă direct pancreasul. Puțină grăsime în farfurie, dacă aveți zahărul mare în sânge, glicemia mare este recomandarea unanimă. De ce?
Doctor Anca Sima, Institutul de biopatolgie celulară: „În starea pre-diabetică, prima abordare este scăderea lipidelor, se dau medicamente de tipul statinelor, care scad colesterolul, sau de tipul fibraților, care scad trigliceridele, fie combinație, tocmai pt ca aceste lipide sunt una din cauze".
Una dintre cauzele pentru care celulele pancreasului nu mai produc insulină. Una dintre cauzele diabetului de tip 2. Din păcate, nu există obezitate fără diabet.