Nu am hipertensiune, limitez sau nu consumul de sare? Ce spun medicii despre cantitatea de sare necesară
Nu am hipertensiune, limitez sau nu consumul de sare? Este întrebare legitimă a oricăi om dependent de mâncare gustoasă.
Sarea adăugată vine peste conținutul normal de sare din alimente. Cantitatea rezultată, zilnic, e mai mare decât pot rinichii să gestioneze.
Laptele conține sare, legumele conțin sare, carnea are în mod normal sare. Tot ce cumpărăm vine la pachet cu… sare. Dar ne trebuie, însumat, doar 5 grame pe zi. Sunt regulile biochimiei.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Prof. univ. dr. Elisabeta Bădilă Cardiologie, Spitalul Colentina: „Orice creștere a tensiunii arteriale peste 11,5 înseamnă o creștere de risc cardio-vascular. Cu cât mâncăm mai multă sare cu atât putem deregla rinichiul în a elimina această sare, iar o dereglare la nivelul rinichiului se reflectă în creșterea tensiunii arteriale, pentru că sarea începe să se rețină în corp, sodiul, sarea atrage apa și la început se umple organismul cu apă, dar acest lucru se mentine pentru puțin timp. Ulterior, sarea se fixeaza în peretele vasului și acest vas începe să se contracte, stă într-o stare contractată mai mult timp.”
Vasele se contractă și se dilată. Acesta este echilibrul. Sarea le face să se strângă - cea mai mare parte din timp.
Prof. univ. dr. Elisabeta Bădilă Cardiologie, Spitalul Colentina: „Când sarea sa fixează în vas, el sta mai mult contractat, în momentul acela, crește rezistența vasului și implicit crește tensiunea arterială.”
Rinichii filtrează sângele. Ca să fie eficienți, trebuie să primească o cantitate mare de sânge. Primesc 25% din debitul cardiac. Aceasta dacă vasele nu sunt strânse tot timpul. Prea multă sare? Hipertensiunea va apărea.
Prof. univ. dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog, Institutul Fundeni: „Hipertensiunea e dependentă de sare. Iar organul care scoate excesul de sarea din organism e rinichiul. Dacă rinichiul are o disfuncție, sau aportul de sare e foarte mare, hipertensiunea apare și face leziuni rinichiului. Ca sa protejezi acest organ, tensiunea sistolică optimă trebuie să fie 12.”
Rinichii se simt bine la 5 grame de sare zilnic. Organizația Mondială a Sănătăți ne spune însă că ducem consumul în fiecare zi la 10-12 grame, adică peste dublul cerut de rinichi.
În stare de sănătate, calculați-vă sarea. Pentru că determină hipertensiune.