De ce ni se face somn după ce mâncăm. Explicația medicilor
„Mă ia somnul după ce mănânc”. Așa pare normal pentru mulți dintre noi. Dar somnul după masă arată că ficatul are o suferință.
Și, cum suferința acestui organ nu doare, nu vă gândiți să mergeți la medic. Dacă simțiți somnolență după masă, aveți nevoie de analize de sânge plus ecografia ficatului.
Grăsimea pe care o vedem depusă pe abdomen o regăsim în general și în ficat. Nu doare, așa că nu mergem la medic, însă această grăsime poate provoca două accidente severe - infarctul și accidentul vascular cerebral. Ne explică Laura Iliescu, profesor universitar doctor.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul clinic Fundeni: „Grăsimea se depune și în ficat și în ficat duce la ciroză. Pacienții, care fac accident vascular cerebral sau infarct, au ficat gras. Asta e absolut sigur.”
Cum ajungem aici? Cu prea multă mâncare. Caloriile în exces vor crește grăsimile din sânge. Acestea sunt preluate de peretele vaselor, dar și de ficat. Același proces îl suferă pancreasul și devine pancreas gras.
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Înainte de fi afectat pancreasul, ca și ficatul, trebuie să existe în circulație o creștere a acestor lipide, te duci și îți faci analizele - colesterol, trigliceride, LDL și scade HDL colesterol. Asta e imaginea unei dislipidemii, care te pune în alertă că urmează creșterea glicemiei.”
Cu grăsime se încarcă și celulele din pancreas care fabrică insulină. Odată ce se încarcă, celule ale sistemului imunitar, numite macrofage, vin să le apere. Dar se încarcă și ele cu grăsime. Se sparg și distrug tot în jur. Inclusiv celulele care fabrică insulină. După ce cresc grăsimile în sânge, va crește și glicemia.
Prea multe calorii zilnic. Inițial, la o ecografie, se vede clar ficatul gras. În această etapă, își revine cu dietă și activitate fizică.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul clinic Fundeni: „Când ai transminazele crescute ai ajuns la inflamație, transaminazele înseamnă inflamație, deci suferă celulele hepatice. Ficatul nu doare. Trebuie să te prezinți la medic la orice semn. Da, somnolența după masă e un semn de afectare hepatică.”
Mâncarea prea multă, zilnic, va distruge bacteriile bune din intestin. Din nou, apare inflamația. Și... invers. Bacteriile, deranjate de calorii multe vor duce, culmea, la ficat gras.
Asociația română de hepatologie integrată adună toți pacienții cu boli grave hepatice și toți specialiștii implicați în tratamentul acestor afecțiuni. Un infarct sau un AVC trebuie tratate inclusiv cu specialiști hepatologi. De asemenea, diabetul se tratează tot în echipă cu specialistul în boli hepatice.
Ca să evităm să ajungem în această situație, specialiștii ne recomandă să mărim porțiile zilnice de mișcare și le reducem pe cele de mâncare.