În cazul accidentărilor, ligamentele din genunchi se rup frecvent. Cum le putem trata
Accidentările determină frecvent leziuni ale ligamentelor din genunchi. Chirurgical, ele se pot trata spectaculos. Medicul pune în genunchi tendoane, care vor fi transformate de organism în ligamente.
În cazul accidentărilor, ligamenul încrucișat anterior - se rupe frecvent. În ortopedie, călcâiul lui Ahile nu este călcâiul, ci genunchiul.
Tinerii fac frecvent leziuni la acest nivel. Rezolvările chirurgicale sunt dublate de procese spectaculoase, pe care le face chiar organismul. După traumatism, cât mai repede la medic. Cele mai multe ligamente din genunchi de vindecă singure, cu ajutorul primit la timp.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped: „Toate ligamentele se pot vindeca singure în afară de cel încrucișat anterior, acesta e singurul care nu se vindecă spontan, care trebuie operat, reconstruit și reinserat la os.
Celelalte se pot vindeca dar ca să se vindece, trebuie ca noi să vedem pacientul repede, să-i dăm tratamentul de care are nevoie. Dacă nu folosește orteză potrivita, nu se mai vindecă”.
La operația pentru refacerea ligamentului încrucișat anterior, medicii folosesc un tendon. Creierul îl schimbă apoi, în mod spectaculos, în ligament, cu o condiție.
Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped: „Pentru reconstucția ligamentului încrucișat anterior, noi recoltăm de la pacient tendoane. Facem un tunel în tibie și în femur și le trecem și le fixăm acolo.
Și s-a obdervat că se pot transforma în ceea ce avem nevoie nevoie la locul ăla, după ce le fixăm. Omul trebuie să facă o recuperare cum trebuie.
De ce? Pentru că recuperarea, mișcarea, anumite exerciții spun creierului: Băi, ce am pus noi acolo trebuie să fie ligamente. Dacă nu fac mișcare și nu supun la tensiuni acolo, creierul nu știe ce am băgat noi acolo. Noi punem un tendon, care se tranformă în ligament, înseamnă că, la început tendonul se necrozează, și rămâne matricea de colagen în care migrează celule noi și se transformă într-o structură de ligamente”.
Mișcarea controlată face astfel funcția.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, medic, genunchi, ligament, santate,
Dată publicare:
14-04-2024 10:54