Horațiu Ioani, neurochirurg: ”Este aproape imposibil ca după 20 de ani să nu ai o hernie de disc”
Horațiu Ioani, medic primar neurochirurg, șeful secției de neurochirurgie de la Spitalul Colentina, a fost invitatul corespondentului PROTV Liliana Curea, la emisiunea ”Doctor de Bine”.
Emisiunea Doctor de Bine este transmisă exclusiv pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV și pe www.stirileprotv.ro.
Liliana Curea: Unde anume acționează un neurochirurg?
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Horațiu Ioani: ”Acționăm pe tot ceea ce înseamnă creier și coloană atât pe partea de nervi cât și pe partea de structură osoasă. În cazul operațiilor pe creier este nevoie de foarte multă precizie. Noi folosim mai multe instrumente printe care microscop operator, navigație, monitorizare fiziologică care acum câțiva ani nu erau accesibile”.
Liliana Curea: Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cu care vă confruntați?
Dr. Horațiu Ioani: ”Cele de coloană. Coloană degenerată. Atunci când coloana se uzează apar herniile de disc care fac parte din evoluția noastră și ca specie. Dacă ai peste 20 de ani este aprope sigur că ai o hernie de disc. Hernia de disc în sine nu se operează, ci consecințele unei herni de disc migrate într-o anumită zonă”.
Liliana Curea: Ce înseamnă hernia de disc?
Dr. Horațiu Ioani: ”Înseamnă că discul, amortizarea dintre două vertebre, este uzat și se deplasează într-o direcție greșită. Și de aici începe procesul de constatare a problemei după care stabilim dacă pacientul necesită sau nu o intervenție medical”.
Liliana Curea: Postura afectează coloana?
Dr. Horațiu Ioani: ”Postura influentează sănătatea coloanei. De exemplu statul pe telefon poate duce la o patologie de sine stătătoare numită generic ”texting neck”. Atunci când o persoană stă cu capul aplecat spre în față, coloana cervicală își pierde o curbură care ar fi trebuit să o aibe normal și toată greutatea capului este susținută de musculatură. Câtă vreme ești tânăr, musculatura și ligamentele își fac treaba și mențin acea poziție vicioasă cu un discomfort minim”.
Liliana Curea: Unde apare in general hernia de disc?
Dr. Horațiu Ioani: ”Hernia de disc apare cel mai frecvent la nivel lombar pentru că coloana lombară este cea care preia majoritatea greutății corpului. Mai poate apărea și la nivel cervical și la nivel toracic. Este extrem de rar nevoie de operație. Operația se face atunci când apare o durere care merge în jos pe picior sau apare deficitul motor”.
Liliana Curea: Cu ce se poate trata hernia de disc?
Dr. Horațiu Ioani: ”Degenerarea coloanei nu o tratezi. În clipa în care ai o hernie cu simptome vagi cum ar fi o durere care merge din când în când pe picior și ține foarte puțin, atunci soluția este să încercăm să evităm pozițiile care ne aduc în această situație. Mai recomand tratament cu o formă de antiinflamator, cel mai simplu ar fi paracetamolul. Trebuie să avem grija la activitatea de zi cu zi”.
Liliana Curea: Frigul influențează hernia de disc?
Dr. Horațiu Ioani: ”Frigul duce la o contractură a musculaturii și apar durerile. Mulți pacienți mi-au spus că durerile au fost declanșate de frig. Există și cazuri în care contractura musculară nu produce absolut nici o durere sau discomfort”.
Liliana Curea: Când ar trebui să vină pacientul la un neurochirurg?
Dr. Horațiu Ioani: ”La medicul neurochirurg nu se vine de rutină. Primul pas este medicul de familie după care medicul neurolog, iar dacă se depistează vreo problemă pacientul este trimis la noi. În general cazurile pe care le tratăm sunt ceva mai complexe”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: cauze, operatie, efecte, dureri, tratamente, hernie de disc, neurochirurgie,
Dată publicare:
17-12-2020 12:56