Fumatul determină speciile agresive de bacterii din cavitatea orală să se multiplice rapid
Simultan, scade tot sistemul de apărare de la nivelul dintelui. Urmările sunt în lanț. Aflăm detalii în emisiunea Doctor de bine.
Odată ce se depun pe dinți și nu sunt eliminate prin igiena zilnică, bacteriile încep să comunice chimic. Formează așa numitul biofilm, adică placa bacteriană, care atacă toate țesuturile dinților.
Dr. Mihnea Velisarato, medic chirugie orală: „Boala parondontală e o boală a țesutului de support al dintelui, os, gingie, ligament, afectat din cauza unor obiceiuri vicioase, a unei igiene proaste, a unor boli generale”.
Fumatul, spre exemplu, determină speciile agresive de bacterii să se multiplice agresiv. Simultan, scade tot sistemul de apărare de la nivelul dintelui, pentru că scade vascularizația acestuia.
Igiena nu se poate face corect doar prin periaj, ci prin igienizări în cabinetul dentar.
Dacă pungile porodontale sunt mai mari, se face și o curățare chirurgicală. Dar până acolo, medicii încearcă stoparea evoluției parodontozei. Pentru aceasta, igienizările se pot face cu jet puternic cu apa de gură.
Dr. Dragoș Popescu, medic stomatolog: „Intervenția, care e total nedureroasă, înseamnă un lichid cu care noi clătim gura. E o apă de gură încălzită la 40-50 de grade, curățăm 95% din bacterii”.
Și implanturile pot fi atacate de bacterii, chiar dacă nu mai au țesut moale de susținere numit parodonțiu.
Dr. Dragoș Popescu, medic stomatolog: „Implanturile nu mai au parodonțiu, ele sunt inserate doar în os, dar se dezvoltă colonii bacteriene pe care noi trebuie să le curațăm”.
Vorbim despre același procedeu cu lichid cald anti-bacterian, care se face la 2-4 luni.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: doctor de bine, igiena orala, stomatologi,
Dată publicare:
21-11-2022 08:19