Friptura perfectă de 1 mai. Pași simpli și sănătoși de urmat pentru un grătar corect

×
Codul embed a fost copiat

Friptura perfectă trebuie să fie la temperatura camerei și nu abia scoasă din frigider. Și înainte să o gătim la foc mediu, ar fi bine să o marinăm.

1 mai înseamnă grătar la iarbă verde! Dar ce înseamnă un grătar reușit? Carne bine împănată și flacără moderată!

Aroma unică a cărnii la grătar are la bază reacția Maillard, adică o serie de modificări chimice pe care le suferă proteinele- datorită temperaturii ridicate apar reconfigurări ale structurii chimice cu formare de glucozamine- de aici aroma și mirosul inconfundabil!

Fiecare bucată de carne făcută la grătar are alt gust, pentru că reacția Maillard diferă în funcție de tipul și cantitatea glucidelor și aminoacizilor din carne, pH, umiditate, temperatura de gătit.

Este suficient să schimbăm un singur aminoacid și produsul final capătă alt gust- nu întâmplător ceafa de porc și pulpa de pui au savoare diferită, chiar dacă sunt puse pe același grătar!

Citește și
cumparaturi supermarket
Alimentul care câștigă teren în preferințele oamenilor. Conține fibre, proteine și are numeroase beneficii

Pe lâgă calitatea și prospețimea cărnii, elementul esențial este temperatura: căldura trebuie să fie uniformă, intensă și rapidă. Tamponați carnea cu un șervețel înainte de a o pune pe grătar, umiditatea blochează rumenirea, iar prezența apei prelungește timpul de gătit. Alt amănunt important: carnea să fie la temperatura camerei, nu scoasă de la frigider, altfel riscați să rămână crudă la interior.

Grătarul perfect înseamnă carne frumos rumenită, nu arsă! Orice produs negru și carbonizat conține acrilamide, substanțe cu potențial cancerigen.

Ele iau naștere prin gătit prelungit la temperaturi înalte și înseamnă o degradare ireversibilă a structurii chimice a proteinelor sau glucidelor. Pentru a evita formarea acestor compuși toxici, iată câteva recomandări:-evitați contactul direct între flacără și alimente, gătitul să fie făcut pe baza căldurii indirecte; -temperatura nu trebuie să depășească 220'C, deci plasați grătarul la măcar 10 cm distanță de cărbuni.

Nu lăsați grăsimea care picură din carne să ia foc, fumul care se degajă duce la formarea unor compuși toxici; ca să întoarceți carnea folosiți un clește, NU o furculiță, în felul acesta păstrați toată savoarea fripturii; -gătiți carnea lent, pe foc mediu, pentru a evita carbonizarea și îndepărtați eventualele bucăți care sunt arse; -pe lângă clasicul grătar cu cărbuni, încercați și grătarul electric, este mai sigur din punctul de vedere al riscului de fumegare; -puneți sare pe carne după ce ați luat-o de pe foc, în felul ăsta rămâne moale și suculentă.

Folosiți pentru grătar bucăți împănate, grăsimea frăgezește și dă gust fripturii. Marinați în prealabil bucățile de carne, mediul acid din marinadă face proteinele mai ușor de digerat și le protejează de flacără. De știut că fierul nu se pierde prin gătit, deci o bucată de friptură va avea același conținut de fier, indiferent dacă este gătită mediu sau în sânge. Însă un timp de gătit prelungit coagulează excesiv proteinele, iar carnea va deveni tare și greu de mestecat- alegeți varianta "gătit mediu" și lăsați friptura să se odihnească câteva minute înainte de a o consuma.

Articol recomandat de sport.ro
Italienii s-au trezit cu Cristi Chivu în redacția Gazzetta dello Sport: ”Nu a venit pentru un interviu”
Italienii s-au trezit cu Cristi Chivu în redacția Gazzetta dello Sport: ”Nu a venit pentru un interviu”
Citește și...
Alimentul care câștigă teren în preferințele oamenilor. Conține fibre, proteine și are numeroase beneficii
Alimentul care câștigă teren în preferințele oamenilor. Conține fibre, proteine și are numeroase beneficii

Între primele 10 alimente premium găsim iaurtul. El a fost mult timp un aliment de bază pentru micul dejun.

Două tehnici care reduc frica de stomatolog a oamenilor. „Trebuie să te pui în locul pacientului”
Două tehnici care reduc frica de stomatolog a oamenilor. „Trebuie să te pui în locul pacientului”

Pentru cei care se tem de stomatolog există două tehnici menite să reducă anxietatea. Orice tratament medical poate presupune neplăceri. Unul dintre cele mai importante instrumente ale medicului pentru neplăceri este empatia.

Senzația din capul pieptului care poate ascunde epilepsie. Medicii ne spun care sunt semnele la care trebuie să fim atenți
Senzația din capul pieptului care poate ascunde epilepsie. Medicii ne spun care sunt semnele la care trebuie să fim atenți

Epilepsia focală de lob temporal este cea mai frecventă formă de epilepsie. Simptomele sunt subtile la început și, uneori, ciudate. Gusturi ciudate, mirosuri ciudate, deja vu.

Recomandări
Cine este favorit să îi ia locul Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Mandatul i se va încheia în 2026
Cine este favorit să îi ia locul Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Mandatul i se va încheia în 2026

Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European a evaluat recent candidaţii preferaţi pentru postul de procuror-şef european, Andres Ritter obţinând cele mai multe voturi (46), informează un comunicat al PE.

Reforma pensiilor magistraților ar putea ajunge din nou la CCR. ÎCCJ decide astăzi dacă va sesiza Curtea
Reforma pensiilor magistraților ar putea ajunge din nou la CCR. ÎCCJ decide astăzi dacă va sesiza Curtea

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se reunesc vineri pentru a decide cu privire la proiectul de lege care schimbă condiţiile de pensionare pentru magistraţi şi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Vladimir Putin nu s-ar putea mulțumi doar cu „Novorusia”. Bucata de pământ cu care ar lega „de minune” Rusia
Vladimir Putin nu s-ar putea mulțumi doar cu „Novorusia”. Bucata de pământ cu care ar lega „de minune” Rusia

„Există posibilitatea ca americanii să trădeze Ucraina”. Emmanuel Macron a formulat acest grav avertisment, într-o discuție cu Zelenski și cu alți lideri europeni, pentru a analiza strategii de protejare a Kievului.