Avocado ne oferă o mulțime de beneficii, dar iată când devine periculos pentru organism
Ficatul uman nu poate să producă grăsime poli nesaturată. Deși e capabil să facă peste 2.000 de reacții chimice diferite. Dar fiecare celulă umană conține grăsime poli-nesaturată. Și are nevoie de această. Din hrană!
Ce se întamplă în lipsa ei? Explicăm la Doctor de bine.
Nucile, uleiul presat la rece, avocado - sunt alimente indispensabile pentru protecția imunitară. De ce?
Grăsimile poli-nesaturate intră în fiecare celulă umană. Sunt cele care fac prevenție activă împotriva atero-sclerozei. Nu pot fi produse de organismul uman. Și trebuie luate din alimentație.
Dar vorbim despre concentrate calorice. Iată precauțiile în privința fructului avocado, de exemplu:
Dr. Laura Ene, medic primar diabet și nutriție: “Un avocado de 100-150 de grame este echivalentul din punct de vedere caloric cu o bucată de carne de 100-150 de grame, deci nu trebuie consumat fără limite”.
Cel mult 150 de grame pe zi! Avocado trebuie să înlocuiască porția de carne ori de brânza de la acea masă.
Dr. Laura Ene, medic primar diabet și nutriție: “Avocado nu ar trebui consumat alături de carne pentru că e foarte caloric, ar trebuie consumat cu legume plin legume care să dea acea sățietate cu puține calorii”.
Senzația de sățietate apare din volum. Odată ce stomacul primește suficient volum va da semnal creierului să apară senzația de plin. Cea mai bună metodă de a slăbi ori de vă menține normo-ponderali este să mâncați multe legume la o masă. Conțin peste 90% apă și au volum mare, așa că senzația de prea-plin apare cu foarte puține calorii.
Toate uleiurile, deși esențiale pentu sănătate, sunt concentrate calorice. Fie că mâncati acovado, nuci, ori ulei presat la rece, cantitătile trebuie să fie mici. În privința uleiurilor neprocesate, o singură lingură conține 100 de kilocalorii. Nu dă senzația de sațietate, dar îngrașă. Așa că și acesta se consumă cu porția. În salată, cel mult o lingură de ulei. E cantitatea care nu îngrașă și ajută tot sistemul imunitar.
Dr. Nicoleta Chira, Facultate de Chimie, Universitatea Politehnică București: “Uleiurile nesaturate au valoare crescută pentru că pe lângă trigliceride, pe lângă grăsimea propriu zisă, păstează compușii minoritari, antioxidanții, vitamina E. E bine să fie un ulei brut, presat la rece”.
Copiii și adolescenții au cea mai mare nevoie ca în meniul lor să existe ulei presat la rece, pește gras, avocado și nuci.