Prea mult zahăr în sânge? În diabet, nu suferă doar vasele inimii, ci şi vasele din retină. De fapt, ochiul îşi formează vase noi de sânge, care fac şi mult rău. Explicăm de ce controlul la oftalmolog este obligatoriu, dacă suferiţi de diabet.

O dată pe an la oftalmolog, de control, este recomandarea generală. Medicul specialist verifică inclusiv retina, prin testul numit ”fund de ochi”.

Diabetul este o boală metabolică, generală, care are organe ţintă. Unul dintre acestea este ochiul.

Cristian Moraru medic primar oftalmolog: ”Retina este membrana cara dă senzaţia de lumină a globului ocular, este vascularizată, are vase de sânge diabetul aici lucrează. Vasele care hrănesc retina sunt foarte fine şi sunt uşor de afectat. Afectarea se referă, de fapt, la pereţii vaselor de sânge din retină”.

În mod normal, pereţii sunt impermeabili. Diabetul îi face permeabili. Apar, astfel hemoragii în retină, care determină scăderea acuităţii vizuale. În acelaşi timp, vasele afectate de diabet furnizează cantităţi mici de oxigen. Adică apare hipoxia.

Cristian Moraru medic primar oftalmolog: ”Această hipoxie dă naştere, pentru că aportul de oxigen e mic, dă naştere la substente care fac să crească stimularea vaselor noi ca să suplimenteze aportul, se numeşte neo-vacularizație”.

Apariţia vaselor noi nu e benefică. Pentru că acestea determină o formă de glaucom, imposbil de tratat. De aceea, aveţi nevoi de intervenţia din timp a oftalmologului.

Ozana Moraru medic specialist oftalmolog: ”Pe lângă echilibrarea diabetui şi asta se face în colaborare cu medicul diabetolog, urmărirea retinei, înseamnă aplicaţie laser pe toată suprafața retinei, unde există semne de circulaţie proastă”.

Ulterior, veţi ţine legătura atât cu medicul, diabetolog, cât şi cu medicul oftalmolog. Diabetul neţinut în control este principala cauză de orbire la nivel mondial.