Diagnosticul în sarcină. Cât de importante sunt analizele și morfologiile
În toate ecografiile de sarcină, medicii investighează în detaliu inima. Malformațiile cardiace se pot diagnostica de la 12 săptămâni.
Investigațiile din sarcină indică și momentul când e necesar tratamentul chirurgical, după naștere. Explicații la Doctor de bine.
Prima ecografie în sarcină se face la șase săptămâni. Viitoarea inimă are deja activitate. Prima ecografie arată dacă sarcina e poziționată normal în uter. Dacă se găsește în trompe, se numește extrauterină și are nevoie de intervenție chirurgicală.
Ioana Dumitrescu Biriș, medic specialist cardiologie fetală: „Din punct de vedere anatomic, inima e complet formată la 7-8 săptămâni, dar putem să vedem în detaliu cu tehnica pe care o avem în prezent la intervalul 12-14 săptămâni”.
Cinci centrimetri are fătul la 12 săptămâni de viață și opt centimetri la 13 săptămâni.
Amira Moldoveanu, medic specialist medicină materno-fetală: „De aceea recomandarea ar fi de venit la 13 săptămână pentru că acei trei centimetri fac diferența, vedem mai bine”.
La prima ecografie de morfologie fetală, care se face la 12-14 săptămâni, medicul poate suspecta malformații ale inimii. Le confirmă medicul de cardiologie fetală.
Ioana Dumitrescu Biriș, medic specialist cardiologie fetală: „La malformațiile congenitale de cord, care au nevoie de intervenție chirurgicală, există malformații care au nevoie de intervenție imediat după naștere. Există malformații care nu, dar intervenția chirurgicală se face în primele șase luni de viață”.
La medicul de cardiologie fetală e bine să ajungeți și din proprie inițiativă, nu doar la indicația medicului care monitorizează sarcina.
Ioana Dumitrescu Biriș, medic specialist cardiologie fetală: „Dacă ai o sarcină obținută prin FIV, ai o sarcină gemelară, o placentă cu doi bebeluși identici, diabet de tip 1 tratat cu insulină, tratament antidepresiv, o boală reumatoidă și iei tratament, probleme cu tiroida și iei substituție - toate acestea predispun, cresc puțin riscul de malformații de cord”.