De ce trebuie să ne testăm împotriva hepatitei B și C când facem analize de sânge
Testare anuală pentru virusurile hepatitice B și C – ne spun medicii. De ce să ne testăm când facem analizele uzuale de sânge?
Pentru că aceste două forme de hepatită evoluează fară simptome. Și distrug ficatul, dacă nu ştiţi de virus și nu sunteți sub tratament.
Dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase: „Se fac anticorpii pentru hepatită C, este primul test de screening, mai ieftin, care detectează dacă ai un răspuns față de virusul hepatitic C. Dacă ai anticorpi, înseamnă că te-ai întâlnit cu acest virus, nu neapărat că ai și infecţia”.
Viremia pozitivă înseamnă însă particule virale în sânge. Situația se tratează cu antivirale. Șansa de vindecare se apropie de 100%.
Cei care se vindecă de heptita C au nevoie de analize de sânge la fiecare șase luni pentru a preveni cancerul de ficat
Totuși, și cei vindecaţi au nevoie, la șase luni, de analizele uzuale de sânge, de marketul tumoral numit alfa feto proteină și de o ecografie abdominală. Aceasta înseamnă prevenție, de fapt, împotriva cancerului de ficat.
Pentru hepatita B nu există tratament care vindecă boala. Dar medicamentele o opresc astfel încât să nu apară ciroza hepatică, care înseamnă ficat plin de cicatrici. Medicația reduce, simultan, riscul cancerului de ficat. De asemenea, și această boală se evaluează la fiecare șase luni prin analize uzuale, teste specifice de sânge și ecografie abdominală.
Pentru hepatita B există vaccin și este recomandat fiecărui adult.
Dr Adriana Moțoc medic primar boli infecţioase: „Pe noi ne interesează ca în urma vaccinării să obținem anticorpi, deci un răspuns imun umoral cum zicem noi, în sângele nostru să circule anticorpi suficienți, să ne apare de o eventuală infecție, deci să nu ne îmbolnăvim”.
Vaccinarea împotriva hepatitei B se face din maternitate
Din 1995, în România, vaccinarea împotriva hepatitei B se face din maternitate.
Dr. Adrian Crăciun, medic primar neonatolog: „Suntem printre puţinele țări din lume în care se face vaccinul de hepatită B la naştere pentru că un număr foarte mare de mame nu se duc la doctor şi nasc fără ştie că sunt purtătoare de antigenul hbs care dă hepatită. În majoritatea ţărilor, vacinarea se face la două luni, patru luni, șase luni.”
Când vă faceţi testele uzuale de sânge, testați-vă și pentru virusurile hepatitice B și C. Infecțiile nu dau simptome! Analizele pot fi gratuite, dacă vi le recomandă medicul de familie.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: hepatita, analize medicale, hepatita b, hepatita c, analize de sange,
Dată publicare:
25-08-2022 08:09