De ce mâncarea în exces poate determina apariția cancerului. Este o zonă anume din tubul digestiv unde se manifestă
Kilogramele în plus nu doar strică aspectul abdomenului. În spatele acestuia, vedem stomacul, unul dintre principalele organe afectate de inflamația pe care o determină grăsimea.
Ne uităm la încă un efect al obezității, pe care mulți oameni, din păcate, nici nu o percep drept boală, ca să fie conștienți de nevoia tratamentului.
Acolo unde esofagul se leagă de stomac - apar frecvent cancere favorizate și de obezitate. Și numărul lor este în creștere, inclusiv în cazul tinerilor.
Vedem esofagul, cum se continuă cu stomacul. Între aceste două organe, găsim așa numita joncțiune eso-gastrică. Este locul unde obezitatea crește riscul apariției bolilor grave. Ne explică medicul chirurg Victor Ștefănescu:
Dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală, Spitalul Militar: „Obezitatea și apariția refluxului - migrarea conținutului gastric în esofag, şi asta face leziuni pe esofag, e un factor premergător apariției cancerului de joncțiune gastro-esofagiană. E în creștere pentru că oameni au un surplus ponderal, iar dieta de tip vestic favorizează apariția lui. Acest tip de cancer seamănă cu cel gastric, din cauza diferenţei de tratament a fost continuat cu cancerul esofagian”.
În cancerul care apare între esofag și stomac, este foarte importantă radioterapia în tratament. În cancerul de stomac - nu.
Acestea sunt bacteriile bune, care fac parte din sistemul imunitar. Le găsim în intestin, dar le găsim, culmea, și în stomac. Le bombardăm zilnic cu prea multe calorii. Iată ce se întâmplă:
Dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală, Spitalul Militar: „Modifică flora, care se găsește în mod normal în stomac, așa cum vorbim de microbiom la nivel colonului, așa vorbim despre microbiom la nivel stomacului, și asta favorizează apariția cancerului și incidența mai crescută a bolilor autoimune. Avem o creștere a bolilor autoimune la tineri și asta favorizează apariția cancerului gastric”.
Puține calorii zilnic, obținute din alimente cât mai diverse - este ceea ne indică sistemul imunitar și toate bacteriile alături de care trăim. Culmea, două obiective simple, sunt greu de obținut. Amintiţi-vă câte alimente diferite ați consumat ieri. Cei mai mulți oameni nu identifică mai mult de cinci alimente diferite. Ar trebui însă să consumăm din 30 de alimente diferite, ca să menținem bacteriile bune ...în stare bună.
De ce? Ne explică membra Academiei Române, Carmen Chifiriuc:
Prof. univ. dr. Carmem Chifiriuc: „Este o interacțiune cu beneficii de ambele părți pe care putem să o distrugem prin tot ce înseamnă comportament agresiv. Comportament agresiv înseamnă
hrană necorespunzătoare, stres, lipsa somnului, sunt comportamente agresive la care organismul reacționează prin răspuns la factor de stres - produce dezechilibre. Dacă este eliminat imediat, organismul se reechilibrează, dacă durează îi afectează integritatea”.
Prea multe calorii, zilnic, înseamnă agresiune extremă pentru organismul nostru.